Maria Butina, rusoaica încarcerată în SUA pentru spionaj, a fost eliberată din închisoare

Maria Butina, rusoaica încarcerată în SUA pentru spionaj, a fost eliberată din închisoare

Maria Butina, o rusoaică ce a fost condamnată în SUA pentru a fi încercat să se infiltreze în medii politice americane, a fost eliberată vineri din închisoare, a anunţat administraţia penitenciară a SUA, transmite AFP.

Tânăra rusoaică în vârstă de 30 de ani a fost arestată în iulie 2018 şi în aprilie anul acesta a primit o condamnare de 18 luni de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată de ''complot'' în vederea ''promovării intereselor Rusiei''.

Maria Butina este primul cetăţean rus a cărui vinovăţie a fost recunoscută de investigaţiile privind ingerinţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

În timpul vizitelor în Statele Unite, ea s-a întâlnit din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit acuzării, Maria Butina a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane.

După arestare, ea a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american, un cap de acuzare descris de acuzare drept 'spionaj light', ceea ce i-a adus în final o pedeapsă mai redusă.

În schimb, diplomaţia rusă a criticat acuzaţiile 'montate piesă cu piesă' şi condamnarea 'motivată politic' împotriva Mariei Butina.

Odată eliberată din închisoare, ea va pleca imediat în Rusia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro