Maria Kolesnikova, figură de prim-plan a opoziţiei din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi deportată

Maria Kolesnikova, figură de prim-plan a opoziţiei din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi deportată

Maria Kolesnikova, figură de prim-plan a opoziţiei din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina vecină, a relatat marţi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citată de Reuters.

Kolesnikova, despre care nu se ştia nimic de 24 de ore, a reuşit să împiedice o 'expulzare forţată din ţara sa de origine', a specificat viceministrul ucrainean de interne Anton Gheraşcenko pe pagina sa de Facebook.

Soarta Mariei Kolesnikova, o figură-cheie în săptămânile de manifestaţii în masă împotriva realegerii contestate a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, reprezintă un mister de când susţinătorii săi au spus că a fost luată luni cu forţa de pe stradă, în centrul capitalei Minsk, de bărbaţi în civil care purtau măşti.

'Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viaţa şi sănătatea ei', a declarat Gheraşcenko.

Interfax-Ukraina citează o sursă care a spus că Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru ca autorităţile de frontieră ucrainene să nu poată să o lase să treacă graniţa.

Nu se ştie exact unde se află în acest moment Kolesnikova. Alte două personalităţi ale opoziţiei ucrainene - Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov- care au fost date dispărute luni, la scurt timp după răpirea Mariei Kolesnikova, au trecut frontiera cu Ucraina marţi, la primele ore ale dimineţii marţi, a indicat Serviciul de frontieră ucrainean.

'Kolesnikova este în prezent reţinută. Nu pot spune concret unde se află, dar ea este reţinută', a declarat telefonic pentru Reuters Anton Bîcikovski, reprezentant al Serviciului de frontieră belarus. 'Ea a fost reţinută în legătură cu circumstanţele în care ei (grupul) au părăsit teritoriul Belarusului', a spus el. Potrivit autorităţilor de frontieră, Kolesnikova dorea să părăsească ţara şi să ajungă în Ucraina. Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus (CFB) a confirmat reţinerea carismaticei opozante, conform EFE.

Mai mulţi reprezentanţi de prim-plan ai opoziţiei belaruse au fost arestaţi sau forţaţi să fugă din Belarus de la alegerile prezidenţiale de luna trecută, după ce Lukaşenko a lansat represalii cu ajutorul forţelor de securitate pentru menţinerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

Kolesnikova, membră a Consiliului de coordonare, conceput pentru a asigura tranziţia paşnică a puterii, era ultima dintre cele trei femei politiciene rămasă în Belarus, care şi-au unit forţele înainte de alegerile din 9 august într-o încercare de schimbare a regimului Lukaşenko.

Fiind un critic vocal împotriva lui Lukaşenko, ea a jucat un rol important în săptămânile de manifestaţii şi de greve ale protestatarilor care îl acuză pe Lukaşenko de trucarea alegerilor.

Lukaşenko, sprijinit de Rusia, neagă aceste acuzaţii şi acuză la rândul său puteri străine că ar încerca să-l răstoarne de la putere printr-o revoluţie. La manifestaţii, el a răspuns cu represalii brutale, mulţi dintre cei care au fost arestaţi mărturisind că au fost torturaţi şi bătuţi.

Într-un interviu acordat Reuters luna trecută, Kolesnikova a lansat un apel către Occident să nu-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte, spunând că regimul său se va prăbuşi.

Reprezentanta opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a cerut marţi Minskului eliberarea imediată a colaboratoarei sale Maria Kolesnikova. 'Maria Kolesnikova trebuie să fie eliberată imediat, la fel şi toţi membrii Consiliului de coordonare şi deţinuţii politici reţinuţi anterior', a declarat Tihanovskaia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu putem cuceri orașe mari” / Din nou un analist militar spune adevărul la televiziunile rusești

5 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…