Maria Ploae: Durează foarte mult ca un popor să se regenereze din punct de vedere spiritual

Maria Ploae: Durează foarte mult ca un popor să se regenereze din punct de vedere spiritual

Actriţa Maria Ploae a declarat, sâmbătă, că "durează foarte mult ca un popor să se regenereze din punct de vedere spiritual", referindu-se la regimul comunist din ţara noastră, şi a apreciat că, în continuare, domeniul culturii este "Cenuşăreasa".

Ea a vorbit în cadrul evenimentului InspiraTIFF, moderat de jurnalistul Mihnea Măruţă, care face parte din programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Maria Ploae a vorbit şi de relaţia cu soţul său, regizorul Nicolae Mărgineanu. "El s-a îndrăgostit de mine, dar şi eu de el. El îmi culegea cele mai frumoase flori de stâncă. Făcea nişte bucheţele minunate cu flori albe şi violet şi roz şi firişoare de iarbă lungi. Stătea cu bucheţelul şi nu îndrăznea să mi-l dea", şi-a amintit ea.

În acest sens, actriţa a spus că a avut un destin "roz".

"Ne-am completat cum nu se poate mai bine. Mulţumesc că mi s-a hărăzit aşa, un destin uşor, uşor cam roz", a mărturisit Maria Ploae.

Actriţa s-a referit şi la socrul său, psihologul Nicolae Mărgineanu, care a fost deţinut politic timp de 16 ani, şi l-a amintit ca pe o persoană jovială.

"Din închisoare povestea mai mult lucrurile frumoase şi avea multe lucruri frumoase de povestit. Acest schimb de experienţă, faptul că închisoarea a devenit universitate şi mănăstire, despre lucrurile acestea vorbea cel mai mult, foarte puţin despre anchetă şi tortură", a spus actriţa.

Ea a afirmat că optimismul l-a susţinut pe psiholog în închisoare, loc în care deţinuţii făceau "schimb de experienţă".

"Ce îl susţinea era tăria lui, optimismul lui şi mai ales faptul că a adunat un bagaj de cunoştinţe atât de important şi cum spunea, dacă în viaţă, la şcoală avea două-trei conferinţe pe săptămână, acolo, la închisoare avea conferinţă în fiecare zi. Era bucuria de a dărui tot ce ştia celorlalţi, la fel cum şi ceilalţi dăruiau ce ştiau. Era un schimb de experienţă, de cunoştinţe, asta i-a ţinut în viaţă. Şi spunea aşa - "Peste două săptămâni voi ieşi". Şi gândul acesta, care a durat 16 ani, l-a ţinut optimist, sănătos (...) Când a ieşit, a fost un om care n-a fost la închisoare, gata să se apuce de tot ce a lăsat în urmă", a povestit Maria Ploae.

Totodată, ea a adăugat că s-a apropiat şi mai mult de soţul ei, cunoscând istoria familiei.

"Când l-am cunoscut pe Nicolae şi acest aspect al vieţii lui m-a interesat foarte mult şi m-a apropiat. Am dorit să îi dau lui Nicolae toată afecţiunea de care a fost lipsit în toată această perioadă", a mărturisit actriţa.

Actriţa a apreciat că, în acest context istoric, "durează foarte mult ca un popor să se regenereze din punct de vedere spiritual, din punct de vedere cultural". "Laudă celor care se luptă pe linia asta (...) pentru că în continuare cultura este Cenuşăreasa", a afirmat ea.

Maria Ploae va primi, sâmbătă, Premiul de Excelenţă la Gala de închidere a celei de-a 19-a ediţii TIFF. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa foto: Maria Ploae - Pagină Oficială /Facebook/com


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /