Mariana van Zeller, jurnalist de investigații: „Este impresionantă piața neagră a hackerilor din România“ INTERVIU

Mariana van Zeller, jurnalist de investigații: „Este impresionantă piața neagră a hackerilor din România“ INTERVIU

În cele mai recente investigații ale sale, Mariana van Zeller a ajuns și în România, încercând să descopere secretele atacurilor cibernetice care pornesc din țara noastră.

Un material realizat de Bianca Ion

De-a lungul anilor, Mariana și-a făcut o misiune din explorarea mecanismelor interne ale celor mai periculoase și ilegitime piețe ale lumii interlope globale. Jurnalista, câștigătoare a premiilor Peabody și duPont, aduce aceste investigații în seria marca National Geographic, „Ilegal cu Mariana van Zeller“, ajunsă la cel de-al treilea sezon. În fiecare episod, ea se va infiltra într-o rețea de trafic diferită pentru a investiga motivele din spatele traficului de organe, a piraților cibernetici , bandelor criminale, cluburilor de luptă sau contrabandei de petrol. Jurnalista se întâlnește atât cu traficanții, cât și cu victimele, pentru a înțelege mai bine mecanismele interne ale economiei subterane globale de trilioane de dolari, ajungând chiar și în România. Cel mai recent sezon a avut premiera pe 23 februarie, iar în fiecare joi, de la ora 22.00, pe National Geographic, puteți urmări un nou episod.

„Weekend Adevărul“: Ați dezbătut subiecte grele în primele două sezoane ale serialului de investigație „Ilegal“. Unde vă regăsim în sezonul 3?

Mariana van Zeller: Într-adevăr! În acest sezon, ceea ce încercăm să facem este să ne concentrăm pe probleme care sunt pe prima pagină a ziarelor. Deci, știți, de fiecare dată când deschideți o revistă sau un ziar, când deschideți televizorul, auziți despre toate aceste probleme. Auziți despre înșelăciunile de pe piața criptomonedelor și despre pirateria cibernetică, despre războiul din Ucraina și despre lumea drogurilor, precum și despre oamenii din întreaga lume care mor din cauza supradozelor. Așa că auziți despre aceste probleme, dar nu înțelegeți cum vă afectează personal. Ceea ce încercăm noi să facem este să obținem un acces fără precedent în aceste lumi și să vă arătăm cu adevărat ce se întâmplă, cum funcționează aceste piețe și, cel mai important, cine este liderul și cine operează pe aceste piețe.

România, piața neagră a hackingului

Știm că pentru noul sezon ați vizitat țara noastră. Ne interesează cum a fost vizita dumneavoastră în România și dacă ați putea să ne spuneți câte ceva despre experiența trăită aici.

Da, așa este. M-am simțit minunat în România. Știți, din păcate, în majoritatea țărilor în care merg, mă duc în căutarea colțurilor întunecate, periculoase și secrete ale acelei țări. Dar am avut ocazia să întâlnesc și oameni incredibili în România. Și cred că a fost cu adevărat impresionant pentru mine să realizez cât de pricepută la tehnologie și cât de avansată este România când vine vorba de acest domeniu, ceea ce, în multe feluri, a adus beneficii enorme țării, dar a condus, de asemenea, la înflorirea acestei piețe negre când vine vorba de hacking și ransomware și securitate cibernetică sau atacuri cibernetice, în acest caz. Așadar, a fost o călătorie cu adevărat fascinantă.

Oamenii sunt fascinați de documentarele de investigații. Îmi imaginez că sunt mulți oameni care vă întreabă atunci când vă întâlnesc dacă ceea ce văd pe micile ecrane este real. Cum găsiți aceste povești și cum construiți emisiunea în jurul acestor subiecte?

Da, ar fi mult mai ușor dacă emisiunea nu ar fi reală. Permite-mi să subliniez, din nou, cantitatea de timp pe care o petrecem doar așteptând inutil și bătând la ușile oamenilor și implorând oamenii să vorbească cu noi, știți... pentru fiecare da, primim zeci, uneori sute de răspunsuri negative. Și astea sunt lucrurile care nu apar pe cameră. Acestea sunt lucrurile la care publicul nostru, telespectatorii noștri nu au acces. Din nefericire, este o emisiune care este reală. Sunt un jurnalist de investigație și cea mai importantă misiune a acestei serii documentare este să caute adevărul și să-l spună, să întâlnească oameni care operează de fapt în aceste lumi foarte secrete și periculoase. Așa că, din nou, durează, durează mult, mult timp, dar aș spune că, în ceea ce privește poveștile pe care le găsim, cred că prioritatea emisiunii este întotdeauna să găsească povești care au un impact asupra noastră. Care sunt poveștile care sunt relevante? Știi, dacă este vorba de o tranzacție care se întâmplă doar într-un mic colț de lume, dar care nu are un impact asupra noastră, a celorlalți, atunci poate că ar trebui să ne petrecem timpul în altă parte. Așa că întotdeauna mă întreb cum mă afectează asta pe mine. Ce impact are acest lucru asupra prietenilor mei, a familiei mele, a oamenilor pe care îi cunosc? Și atunci știu că acela este un subiect important.

„Viețile noastre se schimbă din cauza imigrației“

Ce vă motivează să continuați să spuneți acest gen de povești în fața tuturor acestor pericole?

Cred că este vorba de ideea că există o jumătate de lume care este atât de importantă pentru noi și totuși știm atât de puține lucruri despre aceste piețe negre și gri care reprezintă jumătate din economia globală și care, totuși, au un impact atât de mare asupra vieților noastre. Asta mă motivează, știind că noi, oamenii din jurul nostru sau familiile noastre sunt înșelate. Au supradoze din cauza drogurilor, ori sunt victime ale infracțiunilor. Viețile noastre se schimbă din cauza imigrației. Toate aceste subiecte, fie că știți sau nu, fac parte din piețele negre și, prin urmare, este important să putem explora aceste aspecte și să facem lumină în aceste colțuri secrete ale lumii.

Și, în final, mă întrebam dacă ne puteți împărtăși o parte din aventura dumneavoastră din sezonul trei. Care a fost cea mai dificilă parte în timpul filmărilor?

Aș vrea să vorbesc despre partea cea mai emoționantă. A fost un moment pe care nu-l voi uita niciodată. Într-unul dintre episoadele noului sezon, dezbatem piața mamelor-surogat și am aflat că, de fapt, Ucraina a devenit un centru pentru mamele-surogat din întreaga lume. Deci, părinții care nu-și pot concepe propriul copil apelează practic la femei ucrainene și le folosesc ca mame-surogat pentru a le purta copilul. Am reușit să urmărim un cuplu din California, în timp ce se îndreptau spre o zonă de război din Ucraina pentru a se întâlni cu mama-surogat pentru a-și ține în brațe copilul care tocmai se născuse și apoi să-l ducă în siguranță în Statele Unite. Acesta a fost un moment cu adevărat emoționant pentru mine, ca mamă, cu toate că eram în timpul unei investigații.

FOTO: National Geographic

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria