Marile manipulări ale sclavei lui Dragnea. Cum încearcă să scape de orice răspundere politică pentru violențele de la miting

Marile manipulări ale sclavei lui Dragnea. Cum încearcă să scape de orice răspundere politică pentru violențele de la miting

Ministrul Carmen Dan a fugit duminică încă o dată de răspunderea politică privind violențele jandarmilor și a aruncat toată răspunderea pe acarii Păun – maiorul Cazan și prefectul Capitalei. Cel mai mare semn de întrebare din declarația de presă a ministrului de Interne e neconvocarea formală a Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică (CNCAOP), Carmen Dan susținând că nu a avut informații care să justifice acest lucru, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Iată marile semne de întrebare rămase în urma declarației de presă a lui Carmen Dan, care a refuzat orice întrebare de la ziariști.

1. De ce nu a convocat ministrul de Interne Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică sau centrele pe care le are în compunere (Centrul de decizie, Centrul de consultanță sau Centrul național de conducere integrată) în momentul în care au izbucnit violențele, adică la ora 16.22, așa cum a spus însăși Carmen Dan?

Ministrul a spus că ”informațiile primite anterior datei de 10 august nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale, așa cum definește HG 1152 din 2014. În aceste condiții, nu s-a impus activarea acestui centru”. Dar HG 1152 arată, la art. 5, că ”Centrul de decizie se întruneşte în şedinţe ori de câte ori situaţia o impune, la solicitarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ori a conducătorilor celorlalte instituţii publice reprezentate”.

Informațiile G4Media.ro din 13 august arată însă că instituțiile/armele care compun Centrul de Decizie au fost convocate la Ministerul de Interne în seara zilei de vineri, iar ședința s-a prelungit până după ora 3 dimineața. Dacă ministrul nu a convocat formal acest centru, se pune întrebarea în baza cărui act au venit la sediul ministerului șefii de arme și cum au fost luate deciziile acolo.

Așadar, la Ministerul de Interne a existat o ședință, dar, potrivit declarației ministrului, ea nu a fost formalizată.

2. De ce nu s-a convocat acest centru, când chiar reprezentanții Jandarmeriei anunțaseră cu o zi înainte că se așteaptă la provocări și violențe? Când chiar șeful de partid, Liviu Dragnea, anunțase că vor fi violențe?

”Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acțiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau destabilizarea ordinii de drept și a ordinii constituționale”, spunea purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, cu o zi înainte de miting într-o conferință de presă (Sursa: Rador)

3. De ce a lăsat ministrul de Interne decizii majore la latitudinea unui maior care avea centrul de comandă chiar în Piața Victoriei? Cum e posibil ca un eveniment de o gravitate excepțională, unde circa o mie de persoane au săvârșit acte de violență (potrivit spuselor ministrului) să fie gestionat de maiorul Laurențiu Cazan, fără ca șeful Jandarmeriei, un secretar de stat sau ministrul de Interne să intervină?

4. Cum se explică faptul că ministerul a identificat circa o mie de protestatari violenți și doar cinci (5) situații ”susceptibile” de comitere de violențe ale jandarmilor împotriva unor persoane pașnice, în condițiile în care sunt sute de exemple filmate, postate pe net sau difuzate de televiziuni, cu jandarmi care au lovit sau gazat persoane pașnice? Printre ei se numără ziariști (reporterul HotNews.ro, reporterii austrieci, reporterul Deutsche Welle), dar și turiști israelini.

5. Cine a luat deciziile care au dus la rănirea celor doi jandarmi? Ministrul Carmen Dan a declarat că s-a primit un telefon la 112 care reclama violențe la Springtime, și în acel moment au fost trimiși polițiști care, blocați, au trebuit scoși de jandarmi. Cine și de ce a trimis poliția fără să verifice minimal dacă chiar sunt violențe? Camerele de luat vederi care împânzesc Piața Victoriei ar fi trebuit să ofere suficiente informații în timp real pentru a evalua corect oportunitatea de a trimite polițiști în mijlocul protestatarilor. De altfel, chiar Carmen Dan a recunoscut că polițiștii s-au dus degeaba la Springtime, pentru că acolo mulțimea era pașnică.

Așadar, jandarmeria și poliția au acționat haotic pe baza unor informații false, fapt ce a dus la rănirea a doi jandarmi și la bătăi încasate de zeci de protestatari.

6. De ce a spus ministrul că nu există organizatori? Într-un dialog la B1TV pe 9 august, cu o zi înainte de miting, viceprimarul Aurelian Bădulescu a admis într-o discuție cu protestatarul Cristian Dide că există o notificare către primărie pentru organizarea mitingului depusă de Dan Baban Neacșu, membru al partidului PACT (vezi aici de la minutul 26.00).

7. De ce jandarmeria și ministerul au perpetuat ore bune manipularea privind starea de sănătate a femeii jandarm agresate, fapt ce a tensionat maxim situația?

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”