Marina militară americană prezintă dovezi că Iranul este răspunzător de atacurile asupra petrolierelor din Golf

Marina militară americană prezintă dovezi că Iranul este răspunzător de atacurile asupra petrolierelor din Golf

Statele Unite au adus miercuri noi argumente în sprijinul ipotezei că Iranul se află în spatele atacurilor din 13 iunie asupra unor petroliere din Golful Oman, transmite Reuters.

Un ofiţer american a prezentat fragmente de mine magnetice despre care a afirmat că au fost recuperate din una dintre navele avariate şi că provenienţa pare iraniană.

Iranul a negat orice implicare în exploziile care au afectat săptămâna trecută două petroliere, iar pe 12 mai alte patru, în apropierea Strâmtorii Hormuz dintre Golful Persic şi Golful Oman, o rută importantă pentru comerţul petrolier mondial.

Marina militară a SUA a prezentat miercuri în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite bucăţi dintr-o mină magnetică şi un magnet extrase de personalul american din petrolierul Kokuka Courageous. Anterior, forţele armate americane au difuzat imagini în care pot fi văzuţi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran îndepărtând o mină neexplodată de pe corpul aceleiaşi nave. Petrolierul, proprietate japoneză, a fost afectat de explozii în aceeaşi zi cu nava Front Altair, de acelaşi tip, cu proprietar norvegian.

Căpitan-comandorul Sean Kido din comandamentul central al forţelor navale americane (NAVCENT) a afirmat că "mina magnetică folosită pentru atac este recognoscibilă şi asemănătoare cu minele iraniene prezentate anterior în public la parade militare iraniene". El a susţinut că distrugerile provocate petrolierului sunt specifice exploziei unei mine, deşi echipajul a susţinut că a văzut două "obiecte zburătoare" care au lovit nava. Găuri de cuie găsite pe coca vasului arată cum a fost fixată mina, iar amplasarea acesteia deasupra liniei de plutire indică intenţia de a nu scufunda petrolierul, a precizat ofiţerul.

Kido a adăugat că NAVCENT a colectat şi informaţii biometrice, inclusiv amprente digitale de pe coca navei, care vor putea fi folosite pentru inculparea autorilor atacului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”