Marina SUA a testat cu succes în luptă sisteme precum cel de la Deveselu. Rachetele balistice iraniene au fost anihilate

Marina SUA a testat cu succes în luptă sisteme precum cel de la Deveselu. Rachetele balistice iraniene au fost anihilate

În timpul atacului Iranului asupra Israelului, Statele Unite au folosit pentru prima oară în condiții reale de luptă sisteme Aegis Ashore, similare celui instalat la Deveselu. Sigur, este vorba de variante îmbarcate, acestea fiind instalate pe distrugătoarele din clasa Arleigh Burke - USS Arleigh Burke (DDG-51) și USS Carney (DDG-64).

Sistemul de la Deveselu a fost actualizat FOTO Valentin Bolocan

Cele două nave au lansat patru până la șapte rachete RIM-161 Standard 3 (SM-3) pentru a intercepta rachete balistice iraniene îndreptate către ținte israeliene, au confirmat doi oficiali ai apărării pentru USNI News . Potrivit unor surse, USS Arleigh Burke a distrus o rachetă balistică iraniană, în timp ce USS Carney a „doborât” cel puțin trei astfel de vectori.

Nu este clar ce rachete au tras iranienii spre Israel, dar, potrivit analistului Chris Carlson, faptul că US Navy a folosit SM-3 indică probabilitatea ca iranienii să fi utilizat rachetele balistice cu rază medie de acțiune cu o rază de acțiune de până în 3.000 de kilometri.

Sistemul de la Deveselu a fost modernizat

Reamintim că sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu, în judeţul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic, iar între altele a primit ultima generaţie de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaţilor. Un ultim astfel de test s-a făcut în Hawaii. Atunci, o rachetă de ultimă generaţie block IIA, lansată dintr-o bază precum cea de la Deveselu, a interceptat cu precizie o rachetă balistică.

Performanțe mari la un preț pe măsură

Un astfel de interceptor de ultimă generaţie costă în jur de 20 milioane de dolari şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu generaţia mai veche. Cu 4,5 kilometri pe secundă (de 13 ori mai rapid decât viteza sunetului) interceptorul de ultimă generaţie are şi o viteză net superioară celor care au fost în dotarea bazei de la Deveselu până în 2019 şi care atingeau numai 3 kilometri pe secundă. La fel ca şi variantele mai vechi, interceptorii SM-3 block IIA nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile la impact, prin forţă cinetică. În afară de rachete balistice, sistemul de la Deveselu poate intercepta şi sateliţi inamici aflaţi în raza de acţiune a rachetelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro