Marina Tauber, trimisă în judecată pentru finanțarea ilegală a partidului Șor

Marina Tauber, trimisă în judecată pentru finanțarea ilegală a partidului Șor

Procurorii au trimis-o în judecată pe Marina Tauber, vicepreședintele partidului Șor, dar și formațiunea, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului și pentru acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Dosarul în care figurează Marina Tauber și partidul Șor a fost trimis în instanță. FOTO: Arhivă

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au anunțat în data de 20 iunie că au încheiat cauza penală în care figurează Marina Tauber și partidul prorus Șor și au trimis dosarul masa judecătorilor.

,,Marina Tauber participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, în mod intenționat şi în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de, Ilan Şor, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 752 000 lei, din care suma de 740 464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate şi utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală”, au informat procurorii.

Finanțare ilegală a partidului Șor pentru a acapara puterea

Pe lângă falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale, subalterna politicianului fugar Ilan Șor ar fi ,,acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021, în sumă de 9 752 000 lei”.

Totodată, Marina Tauber ar fi falsificat raportul ,,privind gestiunea financiară a partidelor politice în intenția de a substitui, a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate, destinația și volumul mijloacelor utilizate, precum și utilizarea unor fonduri nedeclarate, neconforme, venite din străinătate, săvârșite în proporții mari”.

De asemenea, aceasta ar fi acceptat finanțarea ilegală a partidului ,,din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor”, iar sumă depășește 195 de milioane de lei moldovenești, bani folosiți, inclusiv cu scopul ,,de acaparare a puterii în stat”.

Neagă acuzațiile

Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu, pledează nevinovată, la fel și formațiunea pe care o reprezintă. Dacă vinovăția sa va fi demonstrată, ea riscă amendă sau închisoare de până la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi.

Iar pentru persoanele juridice, legea prevede sancțiune cu privarea de dreptul de a desfășura o activitate sau cu lichidarea structurii juridice.

Formațiune scoasă în afara legii

Partidul prorus Șor, condus de Ilan Șor, care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău, a fost scos recent în afara legii de magistrații Curții Constituționale (CC) care au fost sesizați în toamna anului trecut de Ministerul Justiției.

Prin urmare, deputații formațiunii Șor ,,vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”.

Iar reprezentanții și membrii ,,Partidului Șor care la data pronunțării prezentei Hotărâri, exercită mandate representative în organele Unităților Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”, potrivit judecătorilor CC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB