Marius Oprea despre condamnarea lui Vișinescu: Adevărul și dreptatea nu au limită de vârstă; vor urma și alții

Marius Oprea despre condamnarea lui Vișinescu: Adevărul și dreptatea nu au limită de vârstă; vor urma și alții

Istoricul Marius Oprea consideră justă decizia condamnării la 20 de ani de închisoare a fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu, afirmând că "adevărul și dreptatea nu au limită de vârstă".

"Era de așteptat, dată fiind vinovăția sa, pe care noi, prin ceea ce am adus în instanță, o consideram clară. Un om care a putut să săvârșească asemenea fapte își merită pedeapsa. Adevărul și dreptatea nu au limită de vârstă", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marius Oprea, șef Birou Investigații Speciale din cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

El consideră că decizia "este extrem de importantă, pentru că se creează un precedent".

"Până în momentul de față nu am avut asemenea condamnări pentru crime în timpul regimului comunist. Pentru că, fără îndoială, vor urma și alții. Șirul este foarte lung de fapt, iar Vișinescu nu este, după părerea mea, primul și ultimul în acest șir care plătește cu închisoarea faptele criminale din trecut", a spus istoricul.

În opinia lui Marius Oprea, astfel de sentințe pot reprezenta o consolare pentru cei care au suferit în temnițele comuniste.

"Eu spun și am spus dintotdeauna că nu e niciodată prea târziu pentru adevăr și pentru dreptate. Mă gândesc la cei care au apucat căderea regimului comunist. Noi am trăit fără să cunoaștem prea multe despre atrocitățile regimului comunist, așa plutind liniștiți pe un ocean de suferință. Ori acum începe să se facă lumină, iar cei vinovați trebuie să plătească", a adăugat Oprea.

Istoricul a precizat că "aici nu este vorba de o vânătoare de vrăjitoare, ci de un act de justiție".

"Acum mă pregătesc să plec în Insula Mare a Brăilei, unde au fost foarte multe lagăre de deținuți politici, trimiși la muncă forțat acolo. Foarte — foarte mulți au murit acolo și ei sunt îngropați în locuri nemarcate. Nu sunt practic cimitire și trebuie să identific aceste locuri", a mai spus istoricul.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv , miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante