Mark Rutte: Nu se poate ''ciupi'' din acordul Brexitului; instituţiile să se pregătească pentru un Brexit fără acord

Mark Rutte: Nu se poate ''ciupi'' din acordul Brexitului; instituţiile să se pregătească pentru un Brexit fără acord

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat vineri că i-a transmis şefei executivului britanic, Theresa May, că el nu vede cum s-ar putea ''ciupi'' din acordul privind Brexitul pe care l-au convenit Londra şi Bruxelles-ul, dar a fost respins de parlamentul britanic, şi a cerut mediului de afaceri şi instituţiilor din Olanda să intensifice pregătirile pentru un eventual Brexit fără acord, relatează Reuters.

''I-am spus: Nu văd cum poate fi ciupit din actualul acord'', a afirmat Mark Rutte în faţa presei, relatând o discuţie telefonică avută joi cu Theresa May. ''Ea chiar se aşteaptă ca Brexitul să se facă la 29 martie'', a completat premierul olandez, arătând că nu crede în posibilitatea amânării ieşirii Regatului Unit din UE după această dată deja stabilită conform articolului 50 din Tratatul UE.

Mark Rutte a ţinut să amintească faptul că Brexitul, indiferent că va fi cu sau fără un acord, va dăuna Olandei, care este un partener comercial major al Regatului Unit. Brexitul ''va provoca perturbări şi încercăm să reducem la minimum efectele'' lor, prin urmare ''trebuie să privim realitatea şi să ne pregătim pentru toate scenariile'', a subliniat şeful guvernului olandez. ''Să sperăm la ce este mai bine şi să ne pregătim pentru ce este mai rău'', a mai spus el.

Printre măsurile luate de guvernul olandez pentru eventualitatea unui Brexit fără acord se numără şi angajarea a circa 1.000 de ofiţeri vamali pentru a gestiona controalele la graniţă.

''Fac apel la organizaţiile sociale, la companii şi instituţii ca, în cazul în care nu au făcut-o deja, să se infomeze cu privire la ce au de făcut pentru a fi pregătite. Timpul se scurge. 29 martie va fi peste doar 10 săptămâni'', a atenţionat premierul olandez.

După ce Camera Comunelor a respins acordul privind Brexitul, în special din cauza clauzei de ''backstop'' (plasă de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere, premierul May trebuie să vină luni în faţa parlamentului cu un ''plan B'' ce va cuprinde paşii următori pe care-i propune în dosarul Brexitului.

Ulterior, deputaţii britanici vor dezbate timp de o săptămână acest plan şi vor putea propune la rândul lor amendamente. Dacă se va contura o opinie ce poate întruni la vot o majoritate, atunci premierul May se va putea întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului. Însă până în prezent oficialii europeni au respins orice renegociere a acestui acord.

În lipsa unei înţelegeri cu Bruxelles-ul, posibilele opţiuni pentru Londra ar fiind ieşirea Regatului Unit din UE fără niciun acord la 29 martie, amânarea Brexitului, eventual cu convocarea unui nou referendum sau prin preluarea de către parlament a controlului procesului de ieşire a ţării din UE, ori chiar anularea Brexitului. În declaraţiile date, premierul Theresa May a insistat până în prezent pe opţiunea ieşirii din UE fără un acord pe 29 martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”