Marmota Phil a prezis o primăvară timpurie în acest an în SUA

Marmota Phil din orașul american Punxsutawney (statul Pennsylvania), cel mai celebru ''meteorolog'' din regnul animal, nu și-a văzut umbra marți, când a ieșit din vizuină, ceea ce, potrivit tradiției populare, înseamnă că primăvara va veni în curând în SUA, transmit Reuters și EFE. Conform unui obicei atestat din 1886, mii de persoane s-au strâns în data de 2 februarie, ''Groundhog Day'', pe un dealul Gobbler's Knob, din apropiere de Punxsutawney, pentru a afla dacă iarna va fi mai lungă sau nu. Evenimentul a început să fie reflectat de presă din 1887, iar în prezent este retransmis și de multe posturi de televiziune.

Legenda spune că dacă marmota Phil își vede umbra în ziua de 2 februarie, iarna va continua în nordul Americii încă șase săptămâni, dar dacă în dimineața zilei respective cerul este acoperit de nori și nu se vede umbra micuțului animal, primăvara este aproape.

În acest an, la ora locală 07.25 (12.15 GMT), Phil a fost scos din vizuina lui și mulți dintre cei aproximativ 30.000 de oameni care asistau la ceremonie îmbrăcați gros, în conformitate cu temperatura atmosferică negativă, s-au bucurat vizibil în momentul în care s-a dat verdictul ''primăvară timpurie''.

Vestea ar trebui primită însă cu rezervă întrucât ultima dată când Phil a preconizat venirea rapidă a primăverii, în 2013, SUA s-au confruntat cu o iarnă grea, cu frig și zăpadă până în martie, amintește EFE. Din această cauză, un procuror din statul Ohio a cerut pedeapsa capitală pentru rozătorul care a creat false așteptări unui public larg, dar, întrucât statul Pennsylvania nu era sub jurisdicția lui, marmota a scăpat cu viață.

Statistica arată că Phil și-a văzut umbra în 102 ani, situația contrară fiind valabilă în numai 18 ani, inclusiv 2016.

Phil nu este singura marmotă ''meteorolog'' din SUA, întrucât alte regiuni au propriul lor specialist în domeniu, cum ar fi General Beau Lee (Atlanta), Wiarton Willie (Ontario, Sir Walter Wally (Carolina de Nord), Jimmy (Wisconsin) sau Chuck (Nâew York).

Obiceiul din Pennsylvania și marmota Phil și-au câștigat faima mondială grație filmului ''Groundhog Day'' (1993), cu Bill Murray în rolul principal.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj