Marocul consideră că marșul israelian de la Ierusalim este o provocare inacceptabilă

Marocul consideră că marșul israelian de la Ierusalim este o provocare inacceptabilă

Ministerul de Externe marocan a remarcat că astfel de acțiuni ar putea duce la o escaladare a tensiunii în teritoriile palestiniene ocupate.

Regele Marocului. Foto: Arhiva Adevărul

Marocul consideră marșul israelian de joi la Ierusalim, ai cărui participanți au invadat esplanada Moscheei Al-Aqsa, o provocare inacceptabilă, transmite portalul de informații Hespress de la Ministerul de Externe al regatului nord-african.

Regatul condamnă marșul unor membri ai guvernului, Knessetului și extremiștii israelieni, precum și această nouă încălcare a naturii sacre a Moscheei Al-Aqsa”, a declarat Ministerul de Externe.

Marocul, al cărui rege Mohammed al VI-a prezidează comitetul pentru Ierusalim la Organizația Cooperării Islamice, consideră aceste acțiuni repetate o încălcare flagrantă a statutului juridic și istoric al Orașului Sfânt, consacrat în dreptul internațional”, a spus ministerul.

Ministerul de Externe a remarcat în mod special că acțiunile părții israeliene sunt „o provocare inacceptabilă care ar putea duce la o agravare a tensiunii, ar putea submina eforturile de pacificare a teritoriilor palestiniene ocupate și ar putea periclita șansele de pace în regiune”.

Pe 18 mai, mii de oameni au mărșăluit cu steaguri israeliene de-a lungul străzilor centrale ale Ierusalimului, cu măsuri de securitate sporite din cauza amenințării cu tulburări. O parte a traseului trecea în mod tradițional prin Orașul Vechi, participanții la procesiune au urmat-o prin Poarta Damascului, trecând prin cartierul musulman. Procesiunea a avut loc cu ocazia Zilei Ierusalimului, care comemorează unificarea orașului sub dominația israeliană după Războiul de șase zile din 1967.

În mod tradițional, autoritățile marocane acordă o atenție sporită evoluțiilor din zona de conflict din Orientul Mijlociu, inclusiv situației din jurul Ierusalimului. Regele Mohammed al VI-lea este președintele Comitetului pentru Ierusalim din cadrul Organizației Cooperării Islamice, a cărui activitate principală este păstrarea semnificației spirituale și civilizaționale a orașului, protejarea rolului său de concentrare și diseminare a valorilor. de toleranță și pace.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Și cu asta și-a tras-o Cherecheș?

2 VIDEO Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis: „Futu-ți morții mă-tii să-ți fut! Băga-mi-aș pula-n mă-ta, îți sparg dinții, ascultă ce…

3 Reacția unui american care a luat prânzul într-un resturant din România. „Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva!”

4 Imagine de o sută de puncte cu Cherecheș prins în Augsburg, Germania

5 VIDEO „L-am considerat fratele meu, venea la noi acasă”