Marocul dorește "să își regăsească locul său natural" în Africa (regele Mohammed al VI-lea)

Marocul dorește "să își regăsească locul său natural" în Africa (regele Mohammed al VI-lea)

Marocul, care încearcă în prezent să devină din nou membru al Uniunii Africane (UA), dorește "să își regăsească locul său natural" în Africa, a afirmat duminică regele Mohammed al VI-lea, într-un discurs al Tronului ținut în mod excepțional la Dakar pentru a arăta "tot interesul" pe care regatul îl poartă continentului, relatează AFP.

"Marocul revine pentru a-și regăsi locul său natural" în Africa, a declarat regele, reafirmând caracterul marocan "imuabil" al Saharei Occidentale.

El a sosit în aceeași seară într-o vizită oficială în capitala Senegalului, după o etapă în Gabon și un important turneu diplomatic în Africa de Est, care a inclus Rwanda și apoi Tanzania.

Discursul ținut la Dakar "traduce tot interesul pe care îl purtăm continentului nostru", a subliniat Mohammed al VI-lea.

Aducând un vibrant omagiu Senegalului, el a explicat că se adresează poporului său "din inima Africii în legătură cu Sahara marocană" și a insistat îndelung asupra dorinței sale de a deveni din nou membru al UA.

Regatul desfășoară în prezent o ofensivă diplomatică pe continent cu miză principală chestiunea Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă aflată din 1975 sub controlul Rabatului și a cărei independență este cerută de Frontul Polisario, sprijinit de Alger.

La jumătatea lunii iulie, suveranul și-a exprimat dorința reintegrării cât mai rapide a țării sale în cadrul UA, pe care Rabatul a părăsit-o în 1984 pentru a protesta față de admiterea Republicii Arabe Democrate Sahrawi (RADS) a Frontului Polisario. Această reintegrare, care trebuie să fie validată de un vot, a dus la o surdă luptă de influență cu Algeria pe culoarele organizației panafricane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!