Marocul dorește "să își regăsească locul său natural" în Africa (regele Mohammed al VI-lea)

Marocul dorește "să își regăsească locul său natural" în Africa (regele Mohammed al VI-lea)

Marocul, care încearcă în prezent să devină din nou membru al Uniunii Africane (UA), dorește "să își regăsească locul său natural" în Africa, a afirmat duminică regele Mohammed al VI-lea, într-un discurs al Tronului ținut în mod excepțional la Dakar pentru a arăta "tot interesul" pe care regatul îl poartă continentului, relatează AFP.

"Marocul revine pentru a-și regăsi locul său natural" în Africa, a declarat regele, reafirmând caracterul marocan "imuabil" al Saharei Occidentale.

El a sosit în aceeași seară într-o vizită oficială în capitala Senegalului, după o etapă în Gabon și un important turneu diplomatic în Africa de Est, care a inclus Rwanda și apoi Tanzania.

Discursul ținut la Dakar "traduce tot interesul pe care îl purtăm continentului nostru", a subliniat Mohammed al VI-lea.

Aducând un vibrant omagiu Senegalului, el a explicat că se adresează poporului său "din inima Africii în legătură cu Sahara marocană" și a insistat îndelung asupra dorinței sale de a deveni din nou membru al UA.

Regatul desfășoară în prezent o ofensivă diplomatică pe continent cu miză principală chestiunea Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă aflată din 1975 sub controlul Rabatului și a cărei independență este cerută de Frontul Polisario, sprijinit de Alger.

La jumătatea lunii iulie, suveranul și-a exprimat dorința reintegrării cât mai rapide a țării sale în cadrul UA, pe care Rabatul a părăsit-o în 1984 pentru a protesta față de admiterea Republicii Arabe Democrate Sahrawi (RADS) a Frontului Polisario. Această reintegrare, care trebuie să fie validată de un vot, a dus la o surdă luptă de influență cu Algeria pe culoarele organizației panafricane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…