Marșul lui Prigojin, o înscenare scăpată de sub control. „Rușii sunt experți în astfel de scenete“

Marșul lui Prigojin, o înscenare scăpată de sub control. „Rușii sunt experți în astfel de scenete“

Prigojin a fost marioneta lui Putin, cu rolul de a pune presiune pe forțele armate ruse în Ucraina. Pagubele mari pentru Putin sugerează că sceneta în care Prigojin avea rolul principal a scăpat de sub control, spune Iulia Joja, specialista în Securitate europeană.

Sceneta cu Prigojin regizată de Putin a scăpat de sub control. FOTO: AFP

„Marșul pentru justiție“ inițiat de Evgheni Prigojin, proprietarul armatei de mercenari Wagner, s-a terminat în seara de sâmbătă, 24 iunie 2023, la aproximativ 24 de ore de la debut, lăsând opinia publică internațională cu multe semne de întrebare.

Iulia Joja, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, explică pentru „Adevărul“ că nu putem ști cu siguranță ce s-a întâmplat. „Poate nici măcar Putin însuși nu știe. Toată lumea a fost luată prin surprindere“, arată Joja. Ea consideră că nici măcar nu putem fi siguri de înțelegerile dintre cele două tabere, deoarece fiecare dintre ele are „bunul obicei de a minți“.

Sunt informații care spun că profitând de haos, armata ucraineană a avansat masiv. Cred că cel mai important lucru pe care ni-l arată aceste ultime 24 de ore este că Rusia este impredictibilă și slabă, iar Occidentul ar trebui să ajute Ucraina serios cu armament pentru a se finaliza cât mai repede războiul“, spune specialista.

Prigojin și mercenarii Wagner în Rostov pe Don SURSA Profimedia

Prigojin și mercenarii Wagner în Rostov pe Don SURSA Profimedia

Cui ajută?

„A fost o înscenare?“ - este una dintre cele mai des auzite întrebări pentru analiști în ultimele ore. „Avem motive să credem că a fost o înscenare, deoarece rușii, în general, și Putin, în special, sunt foarte buni la teatru. Una dintre specialitățile lor când vine vorba despre dezinformare este să construiască asemenea scenete. Pe parcursul acestor 24 de ore, până foarte târziu am suspectat că este doar o farsă“, răspunde Iulia Joja.

Unul dintre principalele argumente este faptul că de la izbucnirea războiului din Ucraina, de când Prigojin a devenit un fel de starletă în această „dramă rusească“, acesta niciodată, nici măcar sâmbătă, nu l-a criticat direct pe Putin.

„Astfel, am presupus că Prigojin este marioneta lui Putin. Până la urmă, este bucătarul lui Putin, averea și puterea lui i se datorează lui Putin. Până foarte târziu astea erau indiciile. Acum, uitându-ne în urmă, vedem că Putin a rămas slăbit în urma acestei situații“, spune Joja.

Mercenari Wagner pe străzile din Rostov pe Don SURSA Profimedia

Mercenari Wagner pe străzile din Rostov pe Don SURSA Profimedia

Ea nu crede că președintele Rusiei și-ar fi dorit o scenetă care să-i afecteze imaginea așa de mult. „Criza a relevat că apărarea Rusiei e atât de problematică, încât Putin însuși a trebuit să plece din Moscova, alături de alți oficiali. Știu că a negat, dar știm aproape sigur că a plecat și că s-a declanșat starea de alertă la Moscova. Cum au putut avansa trupele de mercenari aproape nestigherite spre Moscova? Toate aceste lucruri nu cred că-l fac pe Putin să arate foarte puternic în raport cu propria populație“, detaliază specialista.

De asemenea, răzgândirile lui Putin, cât și ale lui Prigojin, îi fac pe amândoi să pară nesiguri și lipsiți de putere. Inițial, la începutul rebeliunii, Prigojin a susținut că războiul din Ucraina e o greșeală, apoi s-a răzgândit. Putin a promis, inițial, pedepse grave pentru rebeli și a emis un mandat de arestare pentru Prigojin și mercenarii lui, apoi i-a amnistiat.

O posibilă explicație: Prigojin, în pericol să-și piardă armata

Există o posibilă explicație pentru aceste situații contradictorii. „Ar putea să fie o scenetă inițial, nu știu dacă a fost începută sâmbătă sau mai devreme, în care Putin credea că, într-adevăr, controlează situația, credea că așa reușește să pună mai multă presiune pe armată“, explică Iulia Joja.

Astfel, rolul lui Prigojin era să pună presiune pe armata rusă. „În acest scenariu, la un moment-dat, nu știu când, e posibil ca Prigojin să fii ieșit de sub controlul lui Putin și aceste ultime 24 de ore vin să confirme acest scenariu“, adaugă ea.

Joja susține că nu putem ști sigur dacă trupele Wagner au fost, într-adevăr, bombardate de armata rusă – serviciile secrete occidentale nu au confirmat acest lucru, dar știm sigur că autoritățile de la Kremlin au inițiat, de circa o lună, un decret prin care mercenarii Wagner urmau să fie încorporați în trupele convenționale. „Asta ar fi însemnat că astfel Prigojin ar fi pierdut o mare parte din averea și influența sa“, spune specialista.

Acest lucru se pare că se întâmplă acum: mercenarii Wagner care nu au participat la „marș“ vor fi trecuți în trupele convenționale, iar Prigojin rămâne cu o mică parte din mercenarii lui, a conchis specialista.

Singura certitudine, spune Iulia Joja, este că în aceste 24 de ore, și Prigojin, și Putin au ieșit extrem de slăbiți.

Iulia Joja predă Studii de securitate în Europa de Vest la Institutul Diplomatic al SUA.

Iulia Joja predă Studii de securitate în Europa de Vest la Institutul Diplomatic al SUA.

Carte de vizită

Iulia Joja predă Securitate Europeană şi Studii Europene la nivel de licenţă la Universitatea George Washington şi, la nivel master, la Universitatea Georgetown - ambele din Washington (SUA). De asemenea, Joja predă Studii şi Securitate în Europa de Vest la Institutul Diplomatic al SUA (Foreign Service Institute), care pregăteşte diplomaţii americani care urmează să activeze în Europa. În plus, experta lucrează şi coordonează Frontier Europe Initiative (Iniţiativa pentru Frontiera Europei), singurul program de la Washington DC dedicat securităţii în regiunea Mării Negre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat