'Marșul pentru viață', în mai multe orașe din țară - grupaj

'Marșul pentru viață', în mai multe orașe din țară - grupaj

Cea de a șaptea ediție a "Marșului pentru viață" a avut loc sâmbătă, în ziua praznicului Bunei Vestiri, în mai multe orașe din țară, sub genericul "Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!".

* BOTOȘANI

Aproximativ 3.000 de persoane, în special tineri, au participat, sâmbătă după-miază, la "Marșul pentru viață" organizat în municipiul Botoșani de Asociația Tinerilor Ortodocși Români.

Acțiunea desfășurată sub sloganul "Fiecare viață este un dar" a fost susținută de Protopopiatul Botoșani, la ea luând parte și zeci de preoți, printre care și protopopul Lucian Leonte.

Manifestanții au afișat pancarde cu mesaje pro—familie și anti-avort: "80% dintre avorturi nu s-ar face dacă ar exista un bărbat care să sprijine femeia", "Bărbații adevărați sunt și tați adevărați", "Eu aleg viața", "Viața înseamnă dragoste" sau "Suntem generația pentru viață".

Participanții la marș au parcurs un traseu de peste trei kilometri, pornind de la Biserica Buna Vestire și continuând pe strada Octav Onicescu—Bulevardul Mihai Eminescu—Pietonalul Unirii—strada Cuza Vodă—strada Marchian și strada George Enescu până la Maternitatea din Botoșani.

Pe timpul deplasării, participanții la marș au interpretat cântece religioase.

Acțiuni similare s-au derulat și în municipiul Dorohoi, dar și în orașele Darabani, Săveni și Bucecea.

* BRĂILA

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la "Marșul pentru viață" organizat în municipiul Brăila de asociațiile 'Studenți pentru viață' și 'Ortodoxia Tinerilor'.

Participanții la marș au pornit din față Bisericii 'Sfânta Cuvioasă Parascheva' și au mers pe prima bandă de circulație de pe Calea Călărașilor, însoțiți de jandarmi și polițiști, până la Catedrala Nașterea Domnului.

În fruntea coloanei s-a aflat un grup de copii cu baloane colorate, iar din urma lor veneau participanți de toate vârstele, în special tineri, care aveau afișate mesaje pro—familie și anti-avort, gen "Orice viață e un dar", "Viața = dragoste", "Susținem familia creștină", "Avort = crimă".

Pe timpul deplasării, participanții la marș au intonate cântece religioase.

Potrivit consilierului misionar din cadrul Arhiepiscopiei 'Dunării de Jos', preotul Gabriel Molocea, o dezbatere preliminară a asociațiilor implicate în organizarea 'Marșului pentru viață' a ajut loc joi, la Centrul Sfinții Martiri Brâncoveni de la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Brăila.

'Au fost prezentate proiectele Bisericii pentru susținerea familiei creștine în fața provocărilor societății secularizate contemporane, precum și importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală în educația și formarea tinerilor', a spus preotul Molocea.

* BRAȘOV

Peste 200 de persoane au participat sâmbătă, la Brașov, la manifestarea "Marșul pentru Viață". Participanții au plecat din fața Bisericii "Înălțarea Domnului", aflată în Centrul Civic, pe traseul str.Iuliu Maniu-str.Nicolae Iorga-Biserica Buna Vestire-str.Mureșenilor-Piața Sfatului.

La Marșul pentru Viață au luat parte și preoți de la bisericile aflate pe traseu, unde participanții s-au oprit pentru câteva momente și au rostit scurte rugăciuni.

"Ajută mama și copilul ei, ei depind de tine. Este un mesaj pozitiv, adică nu milităm împotriva avortului și nu vrem să interzicem asta prin lege, vrem mai mult să sprijinim mamele și să fie conștiente că au pe cineva alături. Vrem să fim vocea copiilor nenăscuți. Tinerele care rămân însărcinate și nu au nici un sprijin pot să apeleze la noi, în mod concret le putem sprijini și financiar, iar fetele care au făcut un avort putem să le ajutăm să treacă peste trauma avortului", a declarat, pentru AGERPRES, Maria Juravle, președinta Asociației "Studenți pentru Viață", unul dintre organizatori.

Participanții la Marșul pentru Viață au scandat pe traseu "Brașovul Trăiește-Viață Dăruiește" și "Isus Trăiește—Viață Dăruiește".

"Avortul nu este niciodată o soluție", "Sunt născut în 1991. Mamă îți mulțumesc" (1991 24,1% nașteri-75,9% avorturi), "Fiecare viață este un dar", "Viața înseamnă dragoste", se putea citi pe pancartele purtate de participanți.

În Piața Sfatului, în fața Catedralei Ortodoxe, preoții și participanții la Marșul pentru Viață au spus rugăciuni și au cântat cântece religioase. Marșul pentru Viață a început la ora 14,30 și s-a încheiat după două ore. Organizatorul principal al evenimentului a fost în acest an ASCOR( Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Brașov), în parteneriat cu Asociațiile Studenți pentru Viață, filiala Brașov și Tinerii din ziua de azi.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Aproximativ o mie de persoane, în marea majoritate tineri și copii, au luat parte sâmbătă după-masă la "Marșul pentru viață" organizat în municipiul Bistrița de către Protopopiatul Ortodox, Asociația Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud, Asociația Tinerilor Ortodocși Bistrița și Coaliția pentru Familie Bistrița-Năsăud.

Participanții la marș și-au dat întâlnire în curtea Protopopiatului Ortodox Bistrița, la ora 16,00, unde s-a ținut un scurt moment de rugăciune în prezența mai multor preoți din județ, dar și a reprezentanților cultelor baptist și penticostal.

La marș au fost aduși și copii din localitățile Ardan și Parva, îmbrăcați în costume populare, care au venit însoțiți de preoții din aceste sate.

Președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud, preot Marius Pintican, a ținut să tragă un semnal de alarmă față de numărul de avorturi din România.

"Prezența noastră aici nu este numai un semnal de alarmă, pe care trebuie să îl ascultăm și să îl auzim fiecare dintre noi. Din păcate, ați putut vedea pe toate canalele de televiziune, în media, că suntem prima țară, cu numărul cel mai mare de avorturi din Uniunea Europeană. În ultimii 25 de ani, peste 20 milioane de avorturi s-au produs în țara noastră. Iată că o țară întreagă a fost omorâtă de nimeni altcineva decât de noi, de neamul nostru. Este o statistică cutremurătoare și noi, ca și creștini, trebuie să luăm atitudine", le-a spus acesta celor prezenți.

După momentul de rugăciune și cuvintele adresate de reprezentanții cultelor religioase, participanții au plecat în marș prin centrul istoric al municipiului Bistrița și pe bulevardul Independenței, punctul terminus fiind Biserica ortodoxă "Sfânta Ana", unde s-a ținut o slujbă pentru sufletele pruncilor nenăscuți.

În municipiul Bistrița, "Marșul pentru viață" s-a aflat la cea de-a patra ediție, mesajul transmis în acest an fiind "Ajută mama și copilul, ei depind de tine!".

* PRAHOVA

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la 'Marșul pentru viață' organizat la Ploiești de Asociația Studenților creștin-ortodocși români, la acțiune participând persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

Marșul a început în zona de sud a orașului, participanții având baloane colorate și pancarte și bannere cu mesaje precum "Avorturile distrug baza națiunii", "Copiii sunt iubire", "Nu mă ucide!" și 'Avort=Crimă'.

Cei prezenți la acțiune au mers de la sud până aproape de nordul Ploieștiului, străbătând centrul orașului și cele mai importante artere rutiere.

* ARAD

Sute de arădeni, copii, adolescenți, tineri, dar și persoane de vârsta a treia, au luat parte sâmbătă la Marșul pentru viață 2017 — 'Ajută mama și copilul! Ei depind de tine', organizat pentru al șaselea an în municipiul Arad, de către Asociația IKON, Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, sub binecuvântarea arhiepiscopului Aradului, Timotei Seviciu.

Participanții la acțiune s-au adunat în Piața Avram Iancu a municipiului, unde au rostit rugăciuni, au intonat cântece cu caracter religios, după care au pornit în marș spre Catedrala ortodoxă cu hramul 'Sfânta Treime', din Piața 'Podgoria', punctul final al marșului, deschizătorii coloanei purtând un banner mare pe care scria 'Ocrotiți viața de la concepție'.

Participanții purtau de asemenea lozinci pe care era scris, între altele: 'Nu avortului; Avortul ucide; Mamă îți mulțumesc; Regret că am făcut avort; Fără copii România moare!; Viața înseamnă iubire; Să nu ucizi! Porunca a șasea'; Vreau să trăiesc!', ș.a.m.d..

Pe drum, participanții au făcut un scurt ocol pentru a se opri preț de câteva minute, pentru a rosti o rugăciune, în fața clădirii Spitalului de obstetrică-ginecologie 'Salvator Vuia' (în prezent secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. n.red.). Apoi, participanții și-au continuat marșul pe B-dul Revoluției, până la Catedrala ortodoxă cu hramul 'Sfânta Treime', din Piața 'Podgoria', unde au fost așteptați de arhiepiscopul Timotei Seviciu, care a oficiat o slujbă religioasă, în fața unui sobor de preoți.

'Prin acest marș pentru viață, organizat sâmbătă, în fapt o acțiune de suflet dedicată oamenilor și vieții, Aradul s-a alăturat celor peste 285 de localități din România și Republica Moldova, în care au fost organizate asemenea acțiuni', a declarat, pentru AGERPRES, Ana Maria Jitea, președintele Asociației Ikon Arad.

Potrivit sursei citate, în județul Arad s-au organizat, pentru al doilea an consecutiv, marșuri și manifestări 'pro vita' în alte 10 localități: Chișineu Criș, Curtici, Gurahonț, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Săvârșin, Sebiș.

* GALAȚI

Aproximativ 400 de persoane, în special familii cu copii, dar și tineri, însoțiți de câțiva preoți, au participat, sâmbătă, la Galați, la "Marșul pentru viață" organizat pentru susținerea familiei creștine și drepturilor legale ale mamei și copilului.

Manifestanții au afișat pancarde cu mesaje pro-familie și anti-avort: "80% dintre cupluri se despart după avort", "Bărbații adevărați protejează femeia și copilul", ,"Ajută mama și copilul, ei depind de tine", "Adevărații doctori nu ucid copii".

"Susțin viața. Am venit la marș pentru copii sănătoși, pentru mai multe drepturi pentru mamă și copil, pentru o mai bună protecție socială și acces la educație. Susțin familia creștină prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie așa cum a lăsat Dumnezeu", a declarat o femeie prezentă la marș.

Manifestanții s-au deplasat pe un traseu de câțiva kilometri prin centrul municipiului Galați: Parcul Coposu — str. Brăilei—Mazepa I-Prelungirea Traian spre faleza Dunării—biserica Precista.

În față manifestanților un grup numeros de copii a purtat un banner pe care se putea citi: ,,Ajută mama și copilul, ei depind de tine".

Marșul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, A.S.C.O.R. Galați, Asociația 'Studenți pentru viață' și Asociația 'Ortodoxia Tinerilor'.

Manifestări similare au fost organizate în județul Galați la Tecuci și Târgu Bujor, în organizarea protoieriilor din cele două orașe.

* SĂLAJ

Peste 1.000 de persoane au fost prezente, sâmbătă, la cea de-a treia ediție a "Marșului pentru viață" de la Zalău, participanții la manifestare mărșăluind pe principalul bulevard al orașului, cu baloane colorate și pancarde pe care se putea citi "Avortul ucide România", "Bărbații adevărați aleg viața" sau "Îți mulțumesc mamă că nu m-ai avortat".

Marșul a debutat în fața Sălii Sporturilor din Zalău, coloana de manifestanți fiind deschisă de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău, primarul municipiului, Ionel Ciunt, fiind, de altfel, unul dintre participanți. Marșul s-a încheiat pe platoul din centrul Zalăului, unde mai mulți vorbitori au susținut discursuri în care au subliniat importanța nașterii copiilor, în detrimentul avorturilor.

"Ne-am adunat cu toții pentru că prețuim familia, ne prețuim părinții și prețuim viața, care este marele dar pe care l-am primit fiecare dintre noi de la bunul Dumnezeu. (...) Nașterea de prunci este un dar de la Dumnezeu și nu un simplu dar natural, care vine de la sine în mod automat. Numai când nu primim imediat acest dar, ne dăm seama cât de mare este valoarea lui. Felicităm pe toate mamele și pe toți tații care au copii și pe toți cei care, deși nu au propriul copil după trup, arată dragoste părintească față de toți copiii săraci, singuri, abandonați în casele lor sau în spitale. Biserica noastră încurajează toate familiile să primească în suflet bucuria de fi creștin, de a prețui viața, în familie, de a se împlini prin nașterea și creșterea copiilor, în duhul iubirii", a declarat, în fața participanților, Mihai Dobocan, consilier cultural la Episcopia Sălajului.

Manifestarea a inclus și un spectacol de dans al grupului de copii Allegria.

* SIBIU

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă după-prânz, la "Marșul pentru viață", organizat în centrul Sibiului de cultele ortodox, romano-catolic, reformat, precum și cel baptist, penticostal și Creștin după Evanghelie, precum și o serie de organizații.

Manifestarea a început la ora 13,00 pe esplanada în fața bisericii de pe Bulevardul Mihai Viteazul, cu un concert de cântece cum ar fi "Mulțumesc, iubită mamă" sau "Orice viață e un dar", susținut de un grup de copii îmbrăcați în costume populare. Apoi circa 300 de persoane, printre care se puteau distinge mai multe zeci de preoți, au plecat în marș pe Calea Dumbrăvii spre centrul istoric al Sibiului. La finalul traseului, în Piața Mare din Sibiu, numărul participanților la manifestație a ajuns la circa 500.

Manifestanții au purtat pancarte și bannere pe care se puteau citi mesaje cum ar fi "Un bărbat adevărat alege viața", "Fiecare viață este un dar", "Familia este de la Dumnezeu", "Familia = un bărbat + o femeie".

"Prin organizarea acestui eveniment se dorește transmiterea în societate a unui mesaj pro-viață și pro-familie, de conștientizare a opiniei publice asupra faptului că viața reprezintă cel mai de preț dar făcut oamenilor de către Dumnezeu. Venirea pe lume a unui copil și primirea lui în viața noastră, cu dragoste, cu bucurie și cu responsabilitate, reprezintă una din cele mai mari binecuvântari pe care un om le poate primi. Pe de altă parte, Marșul pentru Viață își dorește să tragă un semnal de alarmă asupra unui fenomen aflat la cote alarmante în societatea românească: fenomenul avortului. România ocupă locul al doilea în lume în statistica numărului de avorturi raportat la populația actuală (Rusia este pe locul întâi)", se afirmă într-un comunicat transmis de Mitropolia Ardealului.

De asemenea, părintele Constantin Necula a transmis un mesaj prin care a îndemnat sibienii să participe la această manifestare și a subliniat că principala valoare a omenirii este viața.

'Importantă nu pare a fi viața pentru cei care-și trăiesc viețile, dar cei care-și asumă viața cu adevărat știu că dincolo de ea este începutul vieții adevărate. În fond, noi nu trăim ca să murim, trăim ca să înviem. Și atunci, în contextul în care înviem, toate lucrurile pe care le facem trebuie să aibă o valoare. E important sa ne învățăm să trăim între valori, să le cultivăm, iar principala valoare rămâne viața", afirmă părintele Necula, în mesajul video transmis prin intermediul unui clip al Asociației studenților creștin-ortodocși din Sibiu (ASCOR), una dintre organizațiile implicate în sprijinirea manifestării.

Părintele Necula a mai subliniat că viața este legată până la sfârșitul veacurilor de Hristos. "Sigur că nu putem obliga pe nimeni să înțeleagă întotdeauna cum gândește un creștin sau cum gândește Dumnezeu situația vieții, dar e bine din când în când să le aducem aminte că numele de viață este legat până la sfârșitul veacurilor de Hristos. Și că atunci când este legat de Hristos, acest termen înseamnă și conținut Hristos. Cu alte cuvinte, țineți de viață, că atunci țineți și de Hristos!", a mai afirmat el.

Pe lângă bisericile implicate în susținerea manifestării, practic toate cultele creștine prezente în orașul Sibiu, "Marșul pentru Viață" a mai beneficiat și de sprijinul Grupului Studenți pentru Viață Sibiu, ASCOR, Asociației OTS, Asociației Părinți pentru Viitor, Asociației D.A.R. Sibiu, Centrului de Consiliere MAMA — Sibiu.

* SATU MARE

Câteva sute de persoane, în special părinți cu copii, au participat sâmbătă în centrul municipiului Satu Mare la "Marșul pentru Viață".

Alături de reprezentanții organizației Provita, s-au aflat preoții din mai multe confesiuni din Satu Mare, care au transmis mesaje împotriva avortului.

"Marșul pentru viață este pentru a șaptea oară la noi în țară, Satu Mare fiind printre orașele încă de la prima ediție alături de București și Timișoara. Anul acesta, marșul pentru viață se organizează în peste 285 de localități din România și Republica Moldova sub genericul: Ajută mama și copilul, ei depind de tine. Marșul pentru viață reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se militează împotriva avortului, acest flagel a societății contemporane care în România în perioada 1958-2014 a curmat peste 22.638.755 de vieți, țara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă. (..) Această manifestare este despre importanța și sfântul creștin al vieții umane, al familiei, despre efectele dezastruoase asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască copilul binecuvântat", a declarat protopopul ortodox Ioan Socolan.

Marșul a început din fața Muzeului Județean, participanții oprindu-se în Piața 25 Octombrie, pe traseu împărțind pliante despre viață.

AGERPRES / (AS — autori: Cristian Lupașcu, Ecaterina Ignat, Jana Pintili, Tina Țucui, Anamaria Toma, Ioan Weisl, Dan Paic, Sebastian Olaru, Gheorghe Pietrar — editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți și:

* Circa 5.000 de persoane au participat în București la Marșul pentru viață


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…