Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, ziua când se face pomenirea celor 10 fecioare. Ce nu este bine să faci în această zi VIDEO

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, ziua când se face pomenirea celor 10 fecioare. Ce nu este bine să faci în această zi VIDEO

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită și Marțea Seacă, este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă pentru creștini.

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă pentru creștinism.

Numită și Marțea Seacă, în această zi Sfinții Părinți au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare.

Săptămâna Patimilor Arhivă

Aceasta este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi pilda celor 10 fecioare, care prezintă povestea a cinci fecioare „înțelepte" și cinci „neînțelepte" care se pregătesc pentru nuntă.

În Noul Testament , întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți. Hristos se numește pe sine „mire", iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica, iar Împărăția Cerurilor este reprezentată în această pildă de cele zece fecioare care-și întâmpină mirele cu candelele aprinse, adică pe Mântuitor.

Hristos a dorit ca prin această pilda să arate importanța pregătirii pentru judecata de apoi. Din această pildă trebuie practic să înțelegem că perioada postului trebuie însoțită și de milostenie și că „nu suntem moștenitori ai Împărăției Lui Dumnezeu”, conform crestinortodox.ro.

Denia din Marțea Mare

Cinci fecioare „înțelepte" și cinci „neînțelepte" se pregătesc pentru nuntă. În așteptarea mirelui care întârzie, fecioarele adorm.

Mai târziu, la miezul nopții, se vestește sosirea mirelui, adică a Mântuitorului, iar fecioarele se trezesc.

Untdelemnul din candelele mireselor neînțelepte este pe terminate, așa că ele cer ajutorul fecioarelor înțelepte pentru a le împrumuta cu untdelemn, astfel încât candela lor să nu se stingă.

Fecioarele înțelepte refuză să împartă untdelemnul cu celelalte fecioare, pe motiv că și candelele lor se pot stinge. Fecioarele neînțelepte sunt nevoite să plece astfel pentru a cumpăra untdelemn.

În timp ce ele lipsesc, sosește mirele. El merge la nuntă împreună cu fecioarele „care erau gata" și ușa se închide. Vor ajunge și fecioarele neînțelepte, dar vor găsi ușa închisă și vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne noua", iar mirele le răspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi".

În tradiția populară, în Marțea Mare gospodinele fac curățenie de Paște. De asemenea, este şi ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?