Martori: Armata rusă a instalat poziții defensive în interiorul și în jurul centralei atomo-electrice din Zaporojie

Martori: Armata rusă a instalat poziții defensive în interiorul și în jurul centralei atomo-electrice din Zaporojie

Militarii ruşi şi-au întărit în ultimele săptămâni poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, au declarat patru martori pentru Reuters înainte de o contraofensivă ucraineană mult aşteptată în regiune.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

De mai multe luni, ruşii au instalat poziţii de tragere pe clădirile centralei nucleare și plase pentru descurajarea dronelor.

Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala atomo-electrică şi alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul îl reprezintă pentru securitatea instalaţiei, notează Reuters.

Cele patru surse au vorbit sub rezerva anonimatului, din cauza temerilor pentru securitatea lor într-un oraş aflat sub ocupaţie rusă.

Îngrijorări pe plan internațional

Unii experţi din industria nucleară şi-au exprimat îngrijorarea şi au avertizat că orice daună pricinuită centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru localnici şi regiunea înconjurătoare.

„Reactoarele nu au fost concepute pentru zonele de război şi nu cred că pot fi sigure sau securizate într-o zonă de război”, a declarat Nickolas Roth, director al centrului de reflecție Nuclear Threat Initiative.

Petro Kotin, şeful agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, a declarat pentru Reuters că nu crede că forţele ucrainene vor lansa un atac direct asupra instalației atomo-electrice şi că mai degrabă ar putea încerca să-i forţeze pe ruşi să se retragă tăindu-le liniile de aprovizionare.

Dar există o îngrijorare la nivelul comunităţii internaţionale că centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare, ar putea să ajungă în centrul luptelor, mai ales că analiştii militari se aşteaptă ca Ucraina să încerce să respingă forţele ruse din regiunea Zaporojie.

AIEA caută să obțină un acord între Rusia și Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) - organismul de supraveghere nucleară al ONU - afirmă că prezenţa şi activitatea militară sunt în creştere în zonă. În acest context, AIEA subliniază necesitatea de a fi luate măsuri urgente.

De altfel, AIEA avertizează de luni de zile cu privire la pericolul unui accident major la centrala din Zaporojie și, conform unor diplomație, plănuieşte să prezinte un acord între Rusia şi Ucraina la Consiliul de Securitate al ONU în cursul acestei luni pentru protejarea instalaţiei.

Japonia a anunțat că monitorizează îndeaproape situaţia de la Zaporojie. „Credem că este o situaţie alarmantă şi o urmărim îndeaproape”, a declarat Satoru Yasuraoka, director al diviziei de politică în domeniul energiei nucleare din cadrul Ministerului japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei.

În aprilie, Japonia a oferit AIEA 2 milioane de euro pentru a contribui la securizarea centralei atomo-eectrice din Zaporojie.

O singură linie electrică externă în funcțiune

Potrivit lui Kotin, cea mai mare ameninţare pentru securitatea centralei este ca luptele să taie ultima linie electrică externă rămasă, care este necesară pentru răcirea reactoarelor. Dacă aceasta s-ar întâmpla, doar generatoarele diesel de urgenţă ar putea preveni un colaps.

„Dacă toate pompele se opresc, veţi avea timp doar între o oră şi jumătate până la trei zile până la o topire”, a explicat directorul Energoatom.

Generatoarele de urgenţă au fost activate deja de şase ori pentru perioade scurte de timp, atunci când alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă din cauza bombardamentelor pe care Rusia şi Ucraina şi le-au atribuit reciproc, subliniază Reuters.

Kotin spune că numărul soldaţilor ruşi de la uzină a crescut de la aproximativ 500 la 1.500 în ultimele luni. Șeful Energoatom nu mai poate avea acces la instalaţie, dar are în continuare o reţea de contacte.

Explozii în jurul centralei

Toate cele patru surse au declarat că au auzit ocazional explozii, despre care au presupus că ar fi fost provocate de animale care ar fi călcat pe mine. Unul dintre muncitori a văzut urme de gloanțe pe cerul nopţii de pe acoperişul uneia dintre clădirile uzinei, probabil în direcţia unei drone.

În timp ce acumularea de trupe şi măsurile defensive suplimentare indică faptul că forţele de ocupaţie îşi consolidează fortificaţiile, există, de asemenea, semne că ruşii se pregătesc şi pentru o eventuală retragere, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Centrala atomo-electrică din Zaporojie se află pe malul sudic al lacului de acumulare Kahovka, care serveşte drept barieră naturală faţă de teritoriile controlate de ucraineni în nord.

Uzina şi oraşul Enerhodar sunt legate printr-un singur drum principal de Melitopol, cel mai mare oraş ocupat de Rusia în regiunea Zaporojie (sud-est).

Exerciții de retragere

În opinia lui Kotin, forţele ruse ar trebui să se retragă dacă acest drum va fi tăiat. El spune că soldaţii ruşi au efectuat deja exerciţii de retragere pe teritoriul uzinei.

„După părerea mea, ei se pregătesc de evacuare, aşa că aduc totul în acelaşi loc pentru a fi gata să ia totul şi să plece de acolo”, a declarat șeful Energoatom.

Două dintre sursele Reuters au spus că au văzut cum forţele ruse cărau luna aceasta echipamente radiologice, echipamente de laborator şi alte echipamente în cutii dintr-un spital, precum şi echipamente din bănci ucrainene închise în oraşul Enerhodar.

Ucraina şi-a anunţat intenţia de a întreprinde în curând o ofensivă majoră pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia şi se aşteaptă ca aceasta să înceapă în sudul ţării, prin prisma importanţei sale strategice ca pod către Crimeea şi Marea Neagră.

Numărul de muncitori, în scădere de la începutul invaziei

Moscova susţine că centrala din Zaporojie, care asigura o cincime din necesarul de electricitate al Ucrainei înainte de război, aparţine de acum Rusiei, după ce Vladimir Putin a proclamat regiunea Zaporojie, parţial ocupată, drept teritoriu rusesc împreună cu alte trei regiuni ucrainene în septembrie trecut.

Toate reactoarele centralei au fost oprite în septembrie trecut, iar numărul de muncitori a scăzut de la aproximativ 11.000 de ucraineni înainte de război la aproximativ 6.000, precizează Energoatom.

Aproximativ 2.700 dintre ei au semnat contracte cu filiala rusă a Rosatom, care operează acum centrala. Energoatom a declarat săptămâna trecută că Rusia intenționează să evacueze peste 3.000 de lucrători de la instalaţie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...