Martorul-CHEIE din Dosarul Gala Bute o îngroapă definitiv pe Udrea! A știut infractoarea de ce fuge în Costa Rica!

Martorul-CHEIE din Dosarul Gala Bute o îngroapă definitiv pe Udrea! A știut infractoarea de ce fuge în Costa Rica!

Martorul-CHEIE din Dosarul Gala Bute o îngroapă definitiv pe Udrea! A știut infractoarea de ce fuge în Costa Rica! Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte ar putea ramane astazi in pronuntare in Dosarul Gala Bute, caz in care Elena Udrea contesta o condamnare de 6 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, relatează  Ziare.com .

Primul audiat a fost afaceristul Adrian Gardean, martor cheie in acest caz, care a lipsit la ultimele doua termene. El a povestit cu i-au fost ceruti bani pentru sponsorizarea Galei Bute, spunand ca s-a simtit santajat de Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii.

A urmat audierea lui Rudel Obreja. Si Elena Udrea trebuia sa raspunda intrebarilor in sala de judecata. Fostul ministru al Dezvoltarii a solicitat, prin avocat, audierea prin videoconferinta, sustinand ca are statut de refugiat politic in Costa Rica, dar instanta a respins solicitarea.

La termenul de astazi urmeaza ca magistratii sa ia in discutie si adresa transmisa de DNA, privind actele facute de ofiterii SRI in acest caz. Avocatii au fost incunostiintati ca eventualele cereri si exceptii sa fie depuse cu 10 zile inaintea acestui termen, iar inscrisurile sa fie aduse in original. De asemenea, instanta le-a pus in vedere avocatilor sa vina pregatiti pentru a expune pledoariile finale.

Completul din acest dosar este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Constantin Epure, Simona Encean, Ionut Matei si Simona Cirnaru.

10:23 - Gardean continua sa povesteasca despre cum ii cerea bani Elena Udrea: "In primavara anului 2011, am avut o intalnire la Busteni cu Elena Udrea, ocazie cu care aceasta mi-a sugerat ca o sa fie nevoie de sponsorizari. Atunci erau in derulare proiectele pentru cele doua domenii schiabile".

10:18 - Judecator: Daca nu dadeati bani, ce s-ar fi intamplat?

Adrian Gardean: "Cred ca daca nu plateam suma de 3 milioane de lei, Termogaz nu ar mai fi primit la timp sumele care i se cuveneau pentru lucrarile la domeniul schiabil".

10:16 - Gardean a povestit ca s-a intalnit cu Obreja, care i-ar fi dat un draft de contract de sponsorizare, care urma sa fie incheiat intre firma sa, Termogaz si firma lui Obreja.

"Gala Bute avusese loc cu cateva luni in urma, fata de momentul cand am avut intalnirea. In urma discutiilor cu avocatul meu, Bogdan Costas, am ajuns la concluzia ca ar trebui sa sponsorizam un eveniment sportiv viitor. Ceea ce s-a si intamplat, era vorba de o alta gala de box, care a avut loc spre sfarsitul anului 2011", a explicat Gardean.

El ar fi incheiat un contract de publicitate, in valoare de 3 milioane de lei, intre Termogaz si o firma a lui Rudel Obreja.

"Eu cred ca sponsorizarile sunt utile, dar in acest caz suma platita a fost exagerata in raport cu beneficiile ulterioare", a tinut sa precizeze Gardean.

09:58 - Gardean si-a mentinut afirmatia data la DNA in 2015, in sensul ca "Nastasia mi-a spus ca au o problema cu Gala Bute, in sensul ca nu o pot plati".

"Aceasta Gala avusese loc. Mi-a prezentat aceasta situatie ca fiind problema Elenei Udrea si ca el trebuie sa gaseasca o rezolvare. Nastasia mi-a spus ca trebuie sa platesc suma de 3 milioane de lei cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute", a rememorat Gardean.

Afaceristul si-ar fi dat initial acordul pentru aceasta sponsorizare, iar Nastasia i-ar fi spus ca urmeaza sa fie contactat de Rudel Obreja sau cineva din partea fostului boxer.

09:51 - Adrian Gardean a aratat Inaltei Curti ca isi mentine declaratiile date in acest dosar. Marturia acestuia de astazi, in faza de apel a procesului, vizeaza doar modul in care a facut o sponsorizare catre o firma controlata de Rudel Obreja.

Gardean a aratat ca l-a cunoscut pe fostul boxer Rudel Obreja la Ministerul Dezvoltarii, prin intermediul fostului secretar al ministerului, Gheorghe Nastasia. Obreja si Nastasia sunt inculpati in acest dosar.

"Cu aceasta ocazie am dus lui Nastasia Gheorghe suma de 900.000 de euro, care reprezenta o parte dintr-un comision de 10% dintr-un contract efectuat de doua societati ale mele, pe domeniile schiabile Petrosani si Lupeni", a declarat Gardean.

"Din discutiile cu Nastasia, am dedus ca acel comision de 10% ar urma sa fie folosit pentru partidul care se afla la putere, cred ca PDL. Nastasia nu a dat detalii suplimentare, nici cum vor fi folositi banii", a spus Gardean.

09:22 - Afaceristul Adrian Gardean, unul dintre martorii denuntatori din acest dosar, este audiat de Inalta Curte. Este ultimul martor care mai trebuie audiat in acest proces.

Udrea contesta sentinta de 6 ani

Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, in martie 2017, la sase ani de inchisoare cu executare in Dosarul Gala Bute pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane de euro despagubiri.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante