Mărturia emoționantă a bunicii basarabeanului ucis de ruşi în Ucraina: Şi-a dat viaţa pentru noi

Mărturia emoționantă a bunicii basarabeanului ucis de ruşi în Ucraina: Şi-a dat viaţa pentru noi

Cu lacrimi în ochi și cu o voce tremurândă, bunica lui Alexandr Mațievschii spune că nepotul său ucis de ruși pe frontul din Ucraina a fost un mare patriot. Femeia l-a crescut de mic și păstrează acum cu sfințenie câteva lucruri rămase de la el.

Bunica soldatului a aflat despre moartea lui de la televizor. FOTO: Suspilne.media

„Când m-am uitat la emisiune, iar fiica mea spunea că acesta este fiul meu. El şi-a dat viaţa pentru noi. A spus înainte de asta "Slava Ucraine"! Este un patriot adevărat. Asta vreau să zic. Tot ce a vrut a obţinut”, a spus Eugenia Mațievschii pentru TVR Moldova.

Alexandr Mațievschii s-a născut la Chișinău. Părinții săi au divorțat la scurt timp după nașterea sa, iar atunci când mama lui pleca în Ucraina, acesta rămânea în grija bunicii. În 2008, el s-a mutat împreună cu familia în Ucraina. De atunci, bătrâna și nepotul său s-au văzut tot mai rar și au discutat prin intermediul telefonului sau scrisorilor.

„Toţi vecinii l-au cunoscut. El chiar la noi, în scară a instalat electricitate. Dar ce scrisori îmi scria mie. Bunica, borşul tău şi al mamei nu-l schimb pe nimic. Tare mult a iubit mâncarea preparată de mine”, a mai povestit femeia.

Acum, fotografiile cu Alexandr Mațievschii sunt printre puținele obiecte care i-au rămas bătrânei de la bravul și iubitul nepot. ,,Noi aveam aparat de fotografiat şi îl fotografiam”.

Păstrează cu sfinţenie și un suport de lemn pentru lumânări, obiect oferit de Alexandr, şi afirmă că nu încetează să se roage pentru pace în Ucraina, dar și pe întreg globul.

„Mai aveam unul, dar i-am dat-o surorii lui. Era mai mică. Dar asta era pentru bunica. Da, e amintire pentru bunica. Iată ce mi-a mai rămas ca amintire de la nepot. Mă rog să înceteze războiul”, a punctat pensionara.

Mărturiile mamei soldatului

Mama acestuia, Paraska Demciuk, a povestit jurnaliștilor de la Kiev că fiul său în vârstă de 42 de ani nu avea pregătire militară, dar a ținut cu tot dinadinsul să ajungă pe front și să apere pământul ucrainean.

,,Fiul meu avea un caracter puternic. Era electrician de meserie și locuia la Kiev. Mi-a spus că pleacă pe front, după ce a început războiul. Atunci a fost la biroul militar, dar nu a fost acceptat inițial. S-a îngrijorat, iar mai târziu m-a anunțat că-n dimineața zilei următoarea va pleca. Avea un scop bine determinat, iar pe mine m-a rugat să-mi păstrez viața. La început mă suna, dar nu-mi zicea locul exact al aflării sale”, a spus femeia.

Potrivit reprezentanților Forțelor Armate ale Ucrainei, acesta a fost inițial voluntar la apărarea teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv, apoi a luptat în zona de est a Ucrainei. La sfârșitul anului trecut, alături de patru camarazi, s-a angajat în apropiere de Soledar din regiunea Donețk, într-o luptă cu armata rusă, bătălie despre care nu se cunosc amănunte și nici despre cum Alexandr a ajuns prizonier de război.

El fost ciuruit de gloanțe în timp ce-și săpa groapa, după ce a rostit ,,Glorie Ucrainei”, iar imagini video cu execuția sa au fost făcute publice pe internet.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a decorat post-mortem pe curajosul soldat.

Iar Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a condamnat uciderea, calificând-o drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…