Mărturia unor luptători ucraineni. Soldații ruși au fugit panicați din calea contraofensivei ucrainene

Mărturia unor luptători ucraineni. Soldații ruși au fugit panicați din calea contraofensivei ucrainene

Soldații ruși și-au părăsit panicați pozițiile defensive, abandonându-și tancurile, armele și chiar hainele în fața unei ofensive ucrainene fulger, au declarat soldații ucraineni pentru The Telegraph.

Ucrainenii au surprins momentul retragerii trupelor ruse din Izium FOTO Captură via express.co.uk

O unitate de informații ucraineană aflată în prima linie a declarat pentru publicația britanică că linia de comandă s-a destrămat astfel că soldații ruși fugeau fără să opună rezistență, mulți dintre ei renunțând la uniforme pentru a nu fi descoperiți.

Momentul retragerii soldaților ruși din Izium, ocupat în luna martie și eliberat recent, a fost filmat din drone, potrivit express.co.uk , care a publicat înregistrarea video.

Un operator de dronă care s-a întors duminică din prima linie a declarat de asemenea pentru The Telegraph că ritmul rapid al contraofensivei ucrainene a luat prin surprindere propria armată, militarii ucraineni nefăcând față la grămezile de muniție și vehicule blindate rusești lăsate în urmă.

Soldații ucraineni care au urmărit bătăliile cu ajutorul dronelor de recunoaștere și au ascultat comunicațiile rusești au dezvăluit că unitățile rusești au fost spulberate înainte de a avea timp să-și identifice inamicul, s-a creat un haos general moment în care supraviețuitorii au rupt-o la fugă.

Într-una din conversațiile interceptate, un comandant ucrainean având indicativul Birdie a relatat că a auzit membrii unei unități de tancuri rusești întrebând disperați unde sunt comandanții lor. „Suntem terminați”.

Apoi au fugit. Ulterior, le-am găsit epava arsă a tancului”, a relatat Birdie.

Aceste relatări directe ale contraofensivei – printre primele ce surprind o operațiune în curs de desfășurare – contrazic afirmațiile Ministerului rus al Apărării cum că retragerea Moscovei din Izium și din alte zone ale Harkovului ocupat constituie o „regrupare” planificată.

Erau cu adevărat speriați, se crease haos în lanțul lor de comandă. Ofițerii au părăsit zona înainte de a începe luptele”, a spus Birdie, descriind comunicațiile radio ale soldaților ruși cuprinși de panică.

Tânărul în vârstă de 31 de ani se află la comanda unei unități de comunicații și recunoaștere din Regimentul Kraken, care s-a întors la Harkov din orașul eliberat Balaklia duminică dimineață.

Interceptarea convorbirilor inamicului

Unitatea a petrecut o săptămână interceptând comunicațiile radio și supraveghind pozițiile rusești în vederea unei contraofensive care în doar câteva zile potrivit estimărilor a forțat trupele rusești să se mute pe o suprafață de peste 3.000 de kilometri pătrați.

O unitate de voluntari formată în ziua invaziei Rusiei din 24 februarie, Kraken operează într-o zonă gri, independent de forțele armate ale Ucrainei, dar răspunzând în fața ministerului apărării, ceea ce îi conferă o mai mare flexibilitate decât altor unități militare să vorbească cu presa privind contraofensiva în curs de desfășurare.

Cu puține ore de somn de la începutul contraofensivei Birdie, care poartă pe ambele brațe benzi albastre ce îl identifica drept soldat ucrainean, descrie operațiunea cu mult optimism

„A fost cel mai tare lucru pe care l-am văzut în viața mea”, a spus el despre munca unității sale de coordonare a forțelor terestre ucrainene prin intermediul dronelor în timp ce atacau pozițiile rusești.

„Am văzut mici unități de până la cinci băieți ai noștri care distrugeau un număr imens de vehicule rusești – trei tancuri deodată”, a adăugat el, într-o dimineață răcoroasă, la o cafea în centrul Harkovului.

Soldații și luptătorii ruși din regiunile separatiste Donețk și Lugansk au fugit în dezordine, a spus el

Rușii au fugit în dezordine

„Au lăsat o cantitate imensă de vehicule și muniție. Nu am putut transfera sau evacua totul în spatele nostru”, a povestit Birdie, explicând că majoritatea forțelor pro-ruse au fugit schimbând uniformele cu haine civile.

Erau o mulțime de uniforme întinse în jur. I-am prins pe unii dintre acești tipi încercând să evadeze în haine civile, îndrugau niște prostii incredibile încercând să se salveze.”

Pe de alte parte, alți soldați ruși au avut probleme în a-și deosebi propriile forțe de trupele ucrainene ce avansau spre pozițiile lor.

„I-am auzit întrebând ce înseamnă crucile albe de pe vehicule”, a dezvăluit Birdie, care spune că la scurt timp au auzit zgomotele de luptă în urma căreia aceștia au pierit.

Tai, un operator de drone în vârstă de 23 de ani, a spus că contraofensiva ucraineană a avansat chiar mai repede decât plănuiseră.

„Cea mai grea sarcină a fost coordonarea tuturor grupurilor care operează în Balaklia”, a spus ea, descriind felul în care au eliberat orașul, într-un ritm mai rapid decât se așteptau.

Un comandant din regimentul Kraken care a refuzat să fie identificat a creditat unitatea că a acționat în calitate de creier al unei contraofensive complexe, în timp ce dronele le-au servit drept ochi.

Avem nevoie de mai multe drone!” a subliniat Green, un pilot în vârstă de 43 de ani din unitate.

În așteptarea altor contraofensive

Unitatea așteaptă acum să fie redistribuită pentru alte operațiuni ofensive.

„Cred că este începutul sfârșitului pentru ocupanții ruși”, a spus Marti, un tânăr de 25 de ani, care provine dintr-un sat din regiunea Harkov care a fost eliberat săptămâna trecută.

Ei au fugit literalmente din pozițiile lor, lăsându-și lucrurile în urmă și îndreptându-se spre teritoriile ocupate. Cred că urmează câștiguri încă și mai semnificative”, spune încrezător Marti.

Atac cu rachete asupra Harkov

Forțele armate ruse lansează luni noi atacuri cu rachete asupra orașului Harkov luni, după ce armata ucraineană a anunțat că a recâștigat circa 20 de localități în contraofensiva sa din regiunea Harkov, relatează The Guardian.

Rachetele rusești au întrerupt din nou, luni, curentul și au oprit alimentarea cu apă în Harkov, a declarat Igor Terehov, primarul orașului Harkiv, pe Telegram.

„Se repetă situația de ieri seară. Din cauza bombardamentelor, instalațiile infrastructurii critice au fost dezactivate”, a scris Terekhov. „Inginerii, salvatorii și muncitorii lucrează pentru a elimina consecințele bombardamentelor.”

Terehov a calificat aceste atacuri asupra infrastructurii vitale „răzbunare” din partea Rusiei pentru succesele recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească