Mărturii din avionul groazei: Militanți antisemiți cereau pașapoartele pasagerilor, pentru a verifica dacă sunt evrei

Mărturii din avionul groazei: Militanți antisemiți cereau pașapoartele pasagerilor, pentru a verifica dacă sunt evrei

Un avion care decolase din Tel Aviv a fost blocat pe un aeroport din Daghestan, o republică preponderent musulmană care face parte din Federația Rusă, cunoscută ca regiune de radicalizare a teroriștilor. Sute de protestatari au luat cu asalt avionul și au cerut să verifice pașapoartele pasagerilor.

Un zbor de la Tel Aviv către aeroportul Mahacikala din Daghestan a fost blocat de o mulțime de protestatari antisemiți , care au înconjurat avionul și pasagerii săi. Protestatarii au luat cu asalt pista de aterizare, cerând să vadă pașapoartele pasagerilor pentru a verifica dacă sunt evrei. Pasagerii israelieni aflați la bordul zborului WZ4728 au fost fost până la urmă salvați de polițiști.

Protestatarii, unii dintre ei fluturând steaguri palestiniene, au spart ușile din clădirea terminalului, iar unii chiar au fugit pe pistă. Scopul lor era să verifice vehiculele care sosesc pentru a identifica pasagerii israelieni, după cum se arată în videoclipurile partajate online. În cele din urmă a fost chemată poliția anti-revoltă pentru a ajuta pasagerii să debarce, potrivit postului de televiziune israelian Channel 12, citat de tabloidul britanic „ Daily Mail” .

Scandări antisemite pe aeroport

Martorii oculari au relatat că sute de persoane s-au înghesuit la aeroport, iar aproximativ 50 de indivizi s-au apropiat de avion pentru a-i întreba pe pasageri dacă sunt evrei. Unul dintre martori, un cetățean rus, și-a amintit că i s-a cerut să-și arate pașaportul. Mulțimea ar fi scandat „Allahu Akbar” și ar fi strigat sloganuri antisemite.

Ministerul Sănătății din Daghestan a declarat că peste 20 de persoane, inclusiv ofițeri de poliție și civili, au fost rănite în acest incident. Două persoane se află în stare critică. Între timp, autoritatea aviatică a Rusiei, Rosaviatsia, a închis temporar aeroportul, îndepărtând toți cetățenii neautorizați.

Răspunsul lui Netanyahu

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a emis o declarație în care și-a exprimat speranța că autoritățile ruse de aplicare a legii vor asigura siguranța cetățenilor israelieni și a evreilor. Ambasadorul israelian în Rusia lucrează în mod activ pentru a asigura bunăstarea israelienilor și evreilor afectați de acest incident, a adăugat acesta.

Autoritățile ruse din Districtul Federal al Caucazului de Nord, unde se află Daghestan, folosesc înregistrările CCTV pentru a-i identifica pe cei care au luat cu asalt aeroportul.

Acestea s-au angajat să îi aducă pe cei implicați în fața justiției. Ca răspuns la această situație, guvernul regional din Daghestan a făcut apel la cetățeni să își păstreze calmul și să evite participarea la astfel de proteste.

Apelul muftiului suprem

Muftiul suprem al Daghestanului, șeicul Akhmad Afandi, a făcut apel la rezidenți să se abțină de la participarea la proteste violente, subliniind că problema ar trebui rezolvată în mod diferit.

Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a promis că agențiile de aplicare a legii vor evalua incidentul, referindu-se la acesta ca fiind o încălcare gravă a legii.

Zborul implicat, WZ4728, a sosit de la Tel Aviv și urma să plece spre Moscova. Acesta a fost operat de Red Wings și a aterizat la Makhachkala la ora locală 19:00.

Daghestanul este predominant musulman, iar regiunea are o importanță semnificativă în lumea islamică din Caucaz și din fosta Uniune Sovietică.

Daghestanul este o republică musulmană din Federația Rusă. FOTO: Daily Mail

Daghestanul este o republică musulmană din Federația Rusă. FOTO: Daily Mail

Zona a devenit notorie ca „tabără de radicalizare” pentru teroriști, iar acest rol al său a devenit cunoscut pe plan mondial atunci când s-a aflat că frații Djokar și Tamerlan Țarnaev, autorii atentatului sângeros de la Maratonul din Boston, din 2013, aveau legături puternice cu această regiune.

Președintele Ucrainei, Volodîmir Zelenski, a condamnat incidentul, subliniind ceea ce el a numit „cultura de ură a Rusiei față de alte națiuni”, despre care a afirmat că este propagată de mass-media de stat și de autorități.

Pe lângă atacul de pe aeroportul din Daghestan, un alt atentat antisemit a avut loc într-o altă republică din Caucazul de Nord, în Kabardino-Balkaria, unde a fost incendiat un centru iudaic, iar pe clădire au fost scrise cu spray sloganuri precum „moarte evreilor”. Anterior, o mulțime a înconjurat un hotel din Khasaviurt din cauza unor zvonuri privind refugiații israelieni care se aflau acolo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat