Mărturiile dureroase ale copiilor români care au părinții plecați în străinătate, la muncă: „Numai lângă el am stat“

Mărturiile dureroase ale copiilor români care au părinții plecați în străinătate, la muncă: „Numai lângă el am stat“

Mii de copii duc dorul unuia sau ambilor părinți plecați la muncă în străinătate. Lipsiți de afecțiunea acestora, micuții sunt mai retrași, iar la școală se implică în tot mai puține activități. Mărturiile acestora sunt cutremurătoare.

Copiii cu părinții plecați în străinătate devin triști și retrași FOTO Shutterstock

Prima oară când l-am văzut pe tata că a plecat, mi-a fost din prima dor și a doua oară, când l-am văzut, direct în brațe și numai lângă el am stat. Nu m-am dezlipit de el niciodată”, spune Ionuț, la Știrile PRO TV . Deși a rămas acasă cu mama și fratele mai mare, copilul este afectat de lipsa tatălui. A înțeles de ce a trebuie să plece în Irlanda, însă dorul de el nu-i trece deloc.

Mă simt mai așa, mai un pic cu dorul după el. Mai mult la calculator, uite, la camera aia se vede. Cam așa, după două zile, când este el după treabă”, mărturisește copilul.

Numai în localitatea Curcani, din 640 de copii care merg la scoală, 100 au măcar un părinte la muncă, în străinătate. În 50% dintre cazuri sunt ambii plecați.

Sunt mai închiși, sunt mai retrași și nu se implică atât de mult în activități, au o reticență, și cred ei că sunt mai în siguranță dacă sunt calmi și liniștiți. Norocul nostru este că avem un consilier, care încearcă să facă tot posibilul să îi ajute pe elevi să treacă mai ușor de aceste situații”, spune Viforel Dorobanțu, directorul școlii din comună.

Peste 180.000 de micuți stau singuri

"Aproape 1.000.000 de copii, respectiv 954.000 de copii, au sau au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi în străinătate pe parcursul copilăriei. Până la data studiului, aproape 14% dintre copiii români au avut în ultimii ani cel puţin unul dintre părinţi plecat la muncă în străinătate. Astfel, extrapolând la numărul total de copii, 3,9 milioane de copii, avem un număr de 536.000 de copii care s-au confruntat cu această situaţie în anul anterior efectuării studiului. Studiul a fost realizat în iunie 2021 - iunie 2022 (...) Dintre aceştia, conform estimărilor, aproape 184.000 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor, având fie ambii părinţi, fie părintele unic susţinător al familiei plecat în străinătate", a spus preşedintele executiv al Salvaţi Copii România, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, pentru puţin peste jumătate dintre copii, aparţinătorii declară că şcoala a fost informată cu privire la situaţia copilului cât timp părintele a fost plecat la muncă în străinătate.

30% dintre copiii care au fost întrebați declară că nu au fost de acord cu plecarea părinților la muncă în străinătate . Mama pleacă de obicei când copilul are aproape 7 ani și stă departe de el timp de 3,2 ani din cei 4,5 ani în care copilul trăiește fără ea. Iar dintre mamele care lucrează în străinătate, mai mult de jumătate (58%) vin acasă doar o dată pe an.

Studiul Salvaţi Copiii mai relevă că Italia (21%), Spania (17%) şi Austria (12%) sunt primele trei destinaţii de migraţie pentru muncă în cazul femeilor, iar în cazul bărbaţilor acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) şi Marea Britanie (14%).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...