Mărturiile locuitorilor din Herson prinși în luptele brutale din regiune: „În fiecare zi și noapte - bang bang. Nu mai suport”

Mărturiile locuitorilor din Herson prinși în luptele brutale din regiune: „În fiecare zi și noapte - bang bang. Nu mai suport”

Când a început invazia rusă, Maria Pokusaeva știa că nu își va părăsi casa din sudul Ucrainei, în pofida faptului că se află aproape de linia frontului. Îngrijirea gâștelor, găinilor și a vacilor din mica fermă a familiei reprezenta un mod de viață, astfel că aceasta a decis să nu-și părăsească locuința, nesuportând gândul de a-și abandona animalele, relatează CNN .

Probleme pentru invadatorii ruși din regiunea Herson Foto: Arhivă

Cum pot să-mi las casa în urmă?”, a declarat Pokusaeva, în vârstă de 65 de ani. „Fiica mea din Polonia îmi spunea: mamă, trebuie să fugi de acolo”, a mai adăugat femeia.

Cu toate că fiica sa i-a cerut acesteia să fugă, ea a decis să rămână alături de soțul ei la ferma lor, care are o suprafață de 16 hectare. Familia Pokusaeva a închiriat ferma de la un proprietar local și este situată aproape de marginea teritoriului deținut de Ucraina.

De când Ucraina a anunțat, luni, începerea unei contraofensive pentru a prelua conducerea asupra regiunii Herson, care se află sub ocupația invadatorilor, luptele s-au intensificat în proximitatea locuinței lor.

Inima îmi sărea din piept, mai ales când avioanele zburau deasupra noastră”, a declarat Pokusaeva. „În fiecare zi și noapte -- bang bang. Nu mai suport. Oamenii suferă".

Însă, în ciuda pericolului, Pokusaeva susține armata ucraineană și misiunea acesteia de a recuceri Hersonul.

Contraofensiva este încă la început, dar forțele ucrainene ar fi recâștigat patru sate din vecinătatea orașului Herson, potrivit afirmației de luni a unei surse militare ucrainene.

Trecând pe lângă casa lui Pokusaeva și către linia frontului, zona părea în mare parte pustie. A devenit clar cât de repede au înaintat ucrainenii, având în vedere unele puncte de control care erau abandonate și pachetele de rații militare împrăștiate pe marginea drumului.

Mai la sud se află ținta principală a armatei ucrainene: orașul Herson, singura capitală regională care a căzut în mâinile Rusiei de la debutul războiului.

Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a afirmat, luni, că forțele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe sectoare ale frontului din vecinătatea orașului Herson. La rândul său, Rusia a afirmat că a reușit să respingă avansul armatei ucrainene, susținând că Ucraina „a suferit pierderi grele” și „a eșuat lamentabil” în ofensiva lor „încercată”.

În clipurile video publicate pe Telegram și Twitter erau prezentate luptele din ultimele zile în și din jurul orașului, iar podul rutier Antonovski a fost, totodată, distrus, datorită rolului pe care îl are în aprovizionarea rușilor.

Acum rușii nu au capacitatea de a transporta rezervele de pe malul stâng al râului”, a declarat, marți, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic.

Totodată, purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic i-a avertizat, luni, pe locuitorii Hersonului, care nu au reușit să plece, să își găsească un loc unde să se adăpostească până la sfârșitul luptelor.

Chiar înainte de a începe contraofensiva, locuitorii fugiseră din regiune de luni de zile. Mulți dintre ei se îndreaptă spre orașul Kryvyi Rih.

Casa noastră a fost lovită”, a afirmat Smirnova Galina, în vârstă de 61 de ani. „De aceea am fugit”.

Alături de soțul ei, Prokopenko împarte o cameră cu mai mult de douăsprezece persoane într-o școală primară din orașul Kryvyi Rih, care a fost transformată în adăpost. Școala găzduiește, de asemenea, alte 86 de persoane.

Vreau doar să mă întorc în satul meu”, a afirmat Lypchak Lubbock, în vârstă de 83 de ani, care a ajuns la adăpost însoțită de ginerele ei. Au fugit acum trei săptămâni, când satul lor a fost ocupat de ruși.

Au fost multe bombardamente”, a afirmat Lubbock. „Nu puteam să ies în stradă, era foarte periculos”.

Armata ucraineană luptă eroic”, a spus Alexander Vilkul, liderul administrației militare din Kryvyh Rih. „Victoria va fi a noastră pentru că nu numai armata se luptă, ci și întreaga națiune”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...