Mărturiile șocante ale unei ucrainence torturate de ofițeri FSB. „Nici nu aveam timp să țip. Se bucurau”

Mărturiile șocante ale unei ucrainence torturate de ofițeri FSB. „Nici nu aveam timp să țip. Se bucurau”

Olena Yahupova a fost capturată de ocupanții ruși în orașul ucrainean Enerhodar, în octombrie anul trecut. Vecinii pe care îi cunoștea au turnat-o, spunând poliției secrete FSB că soțul ei era ofițer militar ucrainean.

Agenți FSB - arhiva foto

Ceea ce a urmat, spune ea, au fost două zile de tortură cu poliția secretă – care s-au dovedit a fi doar un preludiu al unui coșmar de cinci luni de detenție și muncă forțată, timp în care a trebuit să apară în clipuri cu știri false, scrie The Guardian.

Enerhodar a fost un oraș de 53.000 de locuitori înainte de război. A fost ocupat de ruși încă din martie 2022.

Yahupova era departe de a fi o țintă. Angajată a administrației locale, ea spune că nu a participat la niciun protest anti-rus. Într-o zi de toamnă a fost dusă de ofițerii FSB la secția de poliție locală.

Două zile de tortură

"Mi-au legat mâinile de glezne", explică ea aplecându-se, înainte de a descrie că a fost lovită în jurul capului cu o sticlă de plastic plină. Strangularea era regulată – "un tip te ținea de gât, altul îți ciupea nasul" – în timp ce ei îi cereau, fără succes, să dezvăluie locația soțului ei sau să-i informeze despre alte persoane care aveau legături militare în oraș.

Un flex a fost înfășurat în jurul gâtului ei și un pistol i-a fost așezat pe frunte. "Imaginați-vă starea în care eram", spune ea, vorbind repede – și spune că a fost electrocutată. "Înainte de a face acest lucru, îl anunțau", adăugând la tortură.

Yahupova spune că tortura a fost munca unei echipe de cinci sau șase ofițeri FSB – "Unul câte unul făceau aceste lucruri. S-au bucurat de asta. Nici nu aveam timp să țip... Nu am avut timp să mă gândesc ... de multe ori, doar căutam. A fost atât de șocant", continuă ea.

După două zile, tortura a încetat, dar Yahupova nu a fost eliberat. Adusă în fața unui ofițer superior, i s-a spus: "Nu văd nicio crimă aici", dar a fost reținută într-o celulă aglomerată, cu până la 15 persoane la un moment dat. Deținuții dormeau pe podea în timpul iernii, iar în unele zile nu li se asigura mâncare. A lâncezit în închisoare până în ianuarie: "Practic, au uitat de mine".

Pusă să apară în clipuri de propagandă

Un ofițer FSB a cerut ca Yahupova să apară la știrile rusești pentru a se plânge de presupusele bombardamente ucrainene. "M-a amenințat că mă împușcă", spune ea, dacă nu se conforma. Un reportaj a fost filmat în octombrie anul trecut și este încă pe canalul Telegram al RIA Novosti. Bombardamentul, spune ea acum, a fost efectuat de forțele ruse.

Trimisă la muncă

A fost mutată aproape de linia frontului, lângă Vasylivka, controlată de ruși. A fost forțată să participe la un videoclip de propagandă.

"Ne-au predat armatei și au plecat. Ni s-a spus că este timpul să lucrăm pentru Federația Rusă. Am fost puși să săpăm tranșee timp de două luni pe vreme înghețată", a adăugat ea. Era "un fel de gulag modern".

Eliberarea a venit după ce un alt deținut a reușit să convingă un soldat să le împrumute un telefon pentru a putea suna rudele care au reușit să declanșeze o intervenție. O echipă a venit și i-a dus la Melitopol, unde ofițeri superiori de poliție ruși au spus că ar putea merge acasă, părând să recunoască faptul că munca ei forțată era ilegală, și i-au prezentat "o carte de vizită cu trei numere de telefon pe ea" în cazul în care avea probleme.

Yahupova a fost în cele din urmă eliberată și s-a întors la Enerhodar. Era martie și când s-a întors. "Nu era nimic în casa mea", spune ea, acuzând poliția locală, oameni pe care îi cunoștea cândva, că i-au furat bunurile. Aproape imediat după întoarcerea ei, a sosit aceeași poliție locală, înspăimântând-o, dar au dat înapoi după ce au sunat la numerele de pe cartea de vizită, permițându-i în cele din urmă timp să strângă bani și să plece.

După ce a ajuns în Estonia, a îndrăznit în cele din urmă să-și sune soțul pentru a-i spune că este în viață.

"Familia mea mi-a spus că ar trebui să rămân în Europa", după cele întâmplate; dar s-a întors la Zaporizhzhia, "unde m-am înscris pentru a fi recrutată în armată" și pentru a sărbători reînnoindu-și jurămintele de nuntă în biserică cu partenerul ei de viață.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?