Măsuri speciale de securitate la Târgu Mureș, cu ocazia anunțării unui marș neavizat de Ziua Libertății Secuilor

Măsuri speciale de securitate la Târgu Mureș, cu ocazia anunțării unui marș neavizat de Ziua Libertății Secuilor

Circulația rutieră a fost restricționată joi pe unele străzi din municipiului Târgu Mureș, după ce Asociația Siculitas, condusă de Izsak Balazs, liderul auto-intitulatului Consiliu Național Secuiesc, a anunțat că va organiza un marș pe străzile orașului și un miting de protest, deși autoritățile locale nu au avizat nicio activitate de acest gen.

Potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, la comemorarea organizată de Ziua Libertății Secuilor, care va fi urmată de un 'marș și miting pentru autonomie și regionalizare și de protest împotriva actualului plan de reformă administrativă a României', sunt așteptate să sosească în jur de 40.000 de persoane.

La manifestarea de la Târgu Mureș și-au anunțat participarea, printre alții, europarlamentarul FIDESz, Tokes Laszlo, Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Günther Dauwen, directorul Alianței Libere Europene (European Free Alliance — EFA), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Național Basc, precum și liderii unor organizații politice maghiare din România.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș a anunțat că va asigura măsuri de ordine și siguranță publică cu ocazia 'manifestării publice declarată privind comemorarea secuilor martiri', care va fi organizată la circa 3 kilometri de centrul orașului.

'Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș, în cooperare Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș și cu Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în zona de desfășurare a adunării publice, respectiv Monumentul Secuilor Martiri din municipiul Târgu Mureș, dar și pe traseele de afluire/defluire înspre și dinspre monument. Adunarea comemorativă va avea loc începând cu orele 16,00 la Monumentul de pe str. Secuilor Martiri. Pentru buna desfășurare a activităților comemorative, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș recomandă tuturor participanților să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii și liniștii publice, delimitându-se de orice formă de violență verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente', precizează un comunicat de presă al Grupării de Jandarmi Mobilă (GJM) Târgu Mureș.

GJM Târgu Mureș a precizat că organizatorul are obligația, potrivit legii, să se încadreze în solicitarea inițială declarată și, totodată, să-și asume toate obligațiile legale ce îi revin pentru prevenirea oricăror incidente care ar putea afecta ordinea și siguranța publică.

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a declarat că marșul anunțat de Asociația Siculitas pentru joi, la Târgu Mureș, nu este autorizat, întrucât declarația prealabilă depusă de organizatori în urmă cu un an face obiectul unui dosar aflat în recurs.

'Asociația Siculitas a depus în data de 2 martie 2015 o solicitare la Primăria Târgu Mureș pentru organizarea manifestării din 10 martie 2016. Au primit un răspuns de la Primăria Târgu Mureș care nu i-a mulțumit, s-au adresat instanței, instanța s-a pronunțat — dar trebuie menționat că a fost în primă instanță — dar municipalitatea a avut termen de recurs. Primăria a făcut recurs și ca atare această solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendată de drept până la o pronunțare definitivă și irevocabilă a instanței. Din punctul meu de vedere, Asociația Siculitas poate organiza o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, dar dacă intenționează să mărșăluiască prin Târgu Mureș, acel marș va fi neautorizat', a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Lucian Goga.

Organizatorul principal al manifestării, Izsak Balazs, a susținut însă că deși primăria a atacat cu recurs hotărârea favorabilă obținută în primă instanță de Asociația Siculitas (care este suspendată de drept până la finalizarea procesului), va organiza totuși comemorarea, dar și marșul prin oraș, de la Monumentul Secuilor până în centrul municipiului, și un miting în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș.

Atât prefectul județului Mureș, Lucian Goga, cât și primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, au făcut o serie de apeluri la calm și au îndemnat populația să evite orice acțiuni care ar putea provoca tensiuni și ar plasa municipiul 'în zona conflictelor și a dezbinării'.

Măsurile speciale luate de autorități vin pe fondul evenimentelor din data de 10 martie 2014, când o parte a participanților la manifestarea de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș, organizată de Asociația Siculitas, identificați ca aparținând Organizației 64 de Comitate (HVIM) din Harghita și Covasna, au comis acte antisociale după ce au pornit într-un marș neautorizat prin oraș. Pe parcursul deplasării către centrul orașului, unii participanți s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon și au scandat lozinci cu caracter xenofob.

După aceste incidente, o serie de membri ai formațiunii ungare Jobbik și ai Gărzii Magiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzați, unii primind interdicție de a mai intra pe teritoriul României.

În anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, însă nu a mai acordat aviz pentru un marș prin oraș. Din acest motiv manifestarea a fost anulată, iar Asociația Siculitas a depus o declarație prealabilă pentru organizarea în 2016 a manifestării, care este pe rolul instanței de judecată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro