MB: Un fost responsabil al IRA, judecat pentru o crimă veche de 44 de ani

MB: Un fost responsabil al IRA, judecat pentru o crimă veche de 44 de ani

Un fost responsabil al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) va fi judecat pentru participarea la uciderea unei mame a zece copii în 1972, a decis joi un tribunal din Belfast, un nou episod în unul din cele mai sumbre cazuri din conflictul din Irlanda de Nord, relatează AFP.

Ivor Bell, un pensionar în vârstă de 79 de ani, este inculpat pentru complicitate la răpirea și uciderea cu un glonț în ceafă a lui Jean McConville, ale cărei rămășite pământești nu au fost recuperate decât după 31 de ani.

Bărbatul neagă toate acuzațiile. Însă judecătorul Amanda Henderson a decis, după două zile de audieri preliminare săptămâna trecută, că există suficiente dovezi pentru un proces în fața tribunalului din Belfast.

Uciderea lui Jean McConville, o văduvă în vârstă de 37 de ani și mamă a zece copii, reprezintă unul dintre cele mai sinistre episoade în conflictul interconfesional de treizeci de ani din Irlanda de Nord în care au murit peste 3.000 de persoane.

Jean McConville, care locuia în cartierul catolic Falls, în vestul capitalei Belfast, a fost răpită în decembrie 1972 de un comando format din 12 membri ai IRA. Ea a fost apoi executată sumar, fiind acuzată că este informatoare a armatei britanice.

IRA a refuzat să recunoască asasinarea femeii până în 1999.

Mai multe persoane au fost arestate și audiate în acest dosar, inclusiv șeful partidului republican Sinn Fein, Gerry Adams, care a petrecut patru zile în arest în 2014, înainte de a fi eliberat fără a se formula acuzații împotriva lui.

Gerry Adams, unul dintre principalii artizani ai procesului de reconciliere încheiat în 1998, a negat întotdeauna că a făcut parte din IRA și și-a susținut nevinovăția în acest caz.

Însă, potrivit mărturiilor unor foști membri IRA, el s-ar fi aflat în spatele deciziei privind 'dispariția' femeii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…