Medic infecționist: ,,Marea Neagră nu a fost niciodată sterilă". Cum ne putem proteja când mergem pe litoral

Medic infecționist: ,,Marea Neagră nu a fost niciodată sterilă". Cum ne putem proteja când mergem pe litoral

Institutul Național de Sănătate Publică a arătat, zilele trecută, că analizele efectuate asupra apei din Marea Neagră indică valori depășite de E.coli. Medicii specialiști vin cu o serie de sfaturi pentru a ne învăța cum să ne protejăm în fața unor eventuale îmbolnăviri.

Marea Neagră SURSĂ FOTO Shutterstock

Astfel, există câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când alegem să ne petrecem vacanța pe litoral și doar pe cel al Mării Negre.

Există foarte multe alte bacterii în apa Mării Negre

Medicii susțin că E.coli poate afecta în primul rând copiii, care sunt mai sensibili. Totodată, aceștia atrag atenția că pot apărea și alte probleme de sănătate dacă înghițim sau ne intră apă în urechi și nas.

,,În primul rând, trebuie să nu ne așteptăm ca Marea Neagră să fie sterilă. Întotdeauna există virusuri, fungi deci putem lua unele infecții, în special când înghițim apă, intră apă în urechi sau în nas. Prezența acestei tulpini, cantitativ vorbind semnificativ, crește riscul unor infecții. Pe lângă acestea pot apărea infecții urinare, mai ales la copil. Părinții trebuie să fie atenți ca cei mici să nu înghită apă și să nu le intre apă în urechi", a transmis prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Aceste reguli trebuie respectate cu strictețe

Pentru a preveni, pe cât posibil, apariția unor afecțiuni de sănătate, există câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmăm.

,,Trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să fim atenți la sursa de apă pe care o folosim, să preferăm apă îmbuteliată. Este bine că se fac aceste controale dar, ca medic infecționist, îmi doresc ca factorii care controlează acei parametri de mediu, când apare o încărcătură mare în ceea ce privește o anumită bacterie, să afle de ce, de unde provine și cum putem opri acest lucru. Fac apel la cei care asigură controlul și asigură păstrarea unui mediu curat, să își facă corect treaba, astfel încât să pună în evidență aceste nereguli și să se tragă din timp atenția în rândul populației, pentru a fi cunoscute riscurile pe la care se supun oamenii", adaugă medicul ieșean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat