Medic: Masca refolosită își pierde capacitatea de protecție. Nu se păstrează agățată de oglinda mașinii

Medic: Masca refolosită își pierde capacitatea de protecție. Nu se păstrează agățată de oglinda mașinii

Masca de unică folosință își pierde din capacitatea de protecție, dacă este utilizată din nou, deoarece foarte mulţi microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii, spune medicul infecţionist Carmen Dorobăţ.

Ea adaugă că este important şi locul sau modul cum se păstrează masca de protecție, cel mai indicat fiind într-o pungă sigilată, nu agățată de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii, scrie  Digi24.ro .

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat Carmen Dorobăţ.

Cei mai mulţi români nu cunosc aceste reguli așa că păstrează masca în locuri improprii, ceea ce creşte riscul de infectare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina