Medic nutriționist: „Dietele care se repetă zilnic sau săptămânal nu duc la un deznodământ fericit”

Medic nutriționist: „Dietele care se repetă zilnic sau săptămânal nu duc la un deznodământ fericit”

Medicul nutriționist arădean Vlad Roșca ne vorbește despre dietele foarte stricte care aduc consecințe grave asupra organismului: de la cele fizice la cele emoționale.

Nu toate dietele ne ajută FOTO www.nutraexpert.ro

Medicul spune că, cuvântul «dietă» esti impropiu pentru ceea ce ar trebui să facem atunci când apelam la un specialist în domeniu.

Dieta este un concept cu început și sfârșit, iar noi nu asta ne dorim în relația cu pacienții noștri. Scopul este schimbarea stilului de viață, mai concret să înlocuim această noțiune de «dietă» cu cea de «reeducare alimentară». Acesta este fundamentul sănătății pe termen lung. Aceasta reeducare nu se poate realiza pe un fond rigid și repetitiv. Dietele care se repetă zilnic sau săptămânal nu duc la un deznodământ fericit, doar la abandon pentru că nu putem toată viața să repetam aceeași zi sau săptămână, decât dacă vorbim de atleți de performanță unde discuția este alta. Dietele repetitive sunt cele care ne încetinesc metabolismul, acest lucru nu va duce nicicum către rezultate pozitive și durabile”, spune medicul.

Acesta susține că din punct de vedere fizic, dietele rigide și calitative sunt greu de realizat, poate imposibil.

Cu macronutrienții putem să ajungem la un compromis, dar să asiguram și micronutrienții este foarte dificil. Acesta este motivul principal pentru care dieta trebuie să fie diversificată și nu repetitivă. Pe plan emoțional lucrurile sunt sensibile. Dietele rigide, restricțiile abrupte, duc la privarea vieții sociale. Acest obicei crește nivelul de stres (cortizol) și poate duce la anxietate. Consider că tot aceste diete restrictive și rigide sunt responsabile pentru problemele de natură psihiatrică cu direcție alimentară: mâncat compulsiv, beage-eating, bulimie. Toate aceste restricții severe duc la frustrări, iar acumularea lor duce la probleme reale de sănătate mintală și emoțională”, adaugă Vlad Roșca.

Medicul are și o concluzie pentru ca pacienții să înțeleagă: „înlocuim dieta restrictivă cu o reeducare alimentară pe termen lung, cu mici escapade nevinovate pentru a ne bucura sufletul și papilele gustative. Totul sub deviza măsurii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat