Medicamentul anti-Covid fabricat în România, blocat de autorități

Medicamentul anti-Covid fabricat în România, blocat de autorități

Deși la 1 iulie ar fi trebuit ca Terapia Cluj să înceapă producția Favipiravirului, singurul antiviral care și-a dovedit eficiența în Covid, autoritățile au reușit cu succes să blocheze acest lucru. Apariția unui astfel de medicament în farmacii ar fi fost o grea lovitură pentru un alt tratament nerecomandat de OMS și extrem de scump, achiziționat în exces de Ministerul Sănătății.

De ce să producem în România un medicament ieftin și eficient, când putem să importăm unul de 40 de ori mai scump, care nu are niciun efect asupra pacienților Covid? Aceasta este politica Ministerului Sănătății, care a reușit performanța să întârzie nejustificat, prin Agenția Națională a Medicamentului, autorizația pentru începerea fabricării Favipiravirului la Terapia Cluj. Mai mult, după aproape trei luni de zile, Ministerul Sănătății nu a catadicsit să elaboreze normele și reglementările pentru farmacii și medici, în vederea prescrierii acestui medicament și a achiziționării lui din farmaciile cu circuit deschis. Ca o coincidență, zilele trecute, într-o emisiune realizată de un post de televiziune cu mare audiență, Favipiravirul a fost efectiv desființat, utilizându-se informații distorsionate care urmăreau crearea unei imagini negative a medicamentului antiviral. ”Toate datele despre Favipiravir sunt favorabile, studiile clinice continuă în Japonia și rezultatele sunt ok. Este clar că nu se dorește intrarea acestui antiviral în circuitul deschis, adică în farmacii, și asta pentru că, dacă pacienții Covid cu forme ușoare și medii iau medicamentul, nu mai ajung în spitale, care sunt pline de Remdesivir. O cură de Remdesivir costă 8.000 de lei, în timp ce o cură de Favipiravir costă sub 200 de lei. Așteptăm acum aprobările de la Agenția Națională a Medicamentului, dar sper să nu dureze până începe valul 4. Medicamentul ar trebui să fie de acum în farmacii, cu instrucțiuni pentru medici, ca să știe cum să-l prescrie. Noi suntem capabili să-l producem în timp de o lună de la primirea aprobărilor”, ne-a declarat Dragoș Damian, director executiv al fabricii de medicamente Terapia Cluj, scrie National.ro . În ce privește Remdesivir, chiar Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că nu a avut niciun efect care să conteze pentru pacienți, recomandarea fiind de a nu se mai utiliza acest medicament în Covid.
Ivermectina intră în studii oficiale

Un alt medicament care a fost mitraliat, efectiv, din toate direcțiile, a intrat, recent, în studii clinice. Este vorba despre controversata Ivermectină, pe care cercetătorii de la Universitatea Oxford o vor testa în tratamentul anti-Covid, obiectivul fiind vindecarea pacienților Covid fără spitalizare. ”India a luat pe scară largă Ivermectină și, chiar dacă nu există o confirmare oficială a efectului acestui medicament, în mai puțin de o lună numărul de cazuri în această țară a scăzut de la 400.000 pe zi, la 40.000 pe zi”, susține Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. Potrivit informațiilor difuzate de Universitatea Oxford, Ivermectina a avut ca efect reducerea multiplicării virale în studii pe laborator, fapt care reafirmă rezultatele unui studiu pilot al cercetătorilor britanici care a arătat că administrarea acestui medicament în stadiile incipiente ale bolii poate reduce încărcătura virală şi durata simptomelor la pacienţii cu forme moderate de Covid-19.

27 de studii pe plan mondial

La nivel mondial, Ivermectina a fost inclusă în 27 de studii de tratament anti-Covid, la care au participat peste 6.600 de pacienți, iar monitorizarea reacțiilor adverse și a deceselor făcută de OMS a arătat că este un medicament sigur. ”Trei țări din UE (Slovacia, Bulgaria și unele spitale din Cehia) și alte 12 de pe planetă, totalizând 1,5 miliarde oameni, au inclus Ivermectina în protocolul anti-Covid, iar Japonia asteaptă rezultatele unui studiu randomizat pentru a lua decizia finală. România însă nu este în stare să ia o decizie, pasându-se verdictul la OMS, care are cel mult rol consultativ, și la Agenția Europeană a Medicamentului, care nu se ocupă de așa ceva”, ne mai spune directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia