Medicii de familie și pacienții protestează față de starea actuală a sistemului de asistență medicală primară

Medicii de familie și pacienții protestează față de starea actuală a sistemului de asistență medicală primară

Coaliția "Solidari pentru Sănătate", formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților, și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie au inițiat, joi, un protest public în toată țara față de subfinanțarea asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie.

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Sandra Alexiu, a precizat la o conferință de presă că la ora 11,00 au fost pichetate toate sediile caselor de sănătate și prefecturilor, iar în București — Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și Casa Județeană Asigurări de Sănătate Ilfov.

Cu această ocazie, participanții au depus un memoriu la toate instituțiile amintite, prin care detaliază revendicările legate de îmbunătățirea calității actului medical în asistența medicală primară.

Potrivit documentului, principalele revendicări au constat în alocarea de minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale, pentru crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, crearea mediului propice unei relații funcționale medic — familie, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul și recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

"Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o 'minge' trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie — pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, iar sistemul informatic unic integrat trebuie completat cu adeverințe și hârtii", a declarat Alexiu.

Conform unei analize realizate de SNMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie în condițiile în care populația României îmbătrânește și, odată cu această tendință, crește incidența bolilor care creează poveri economice și sociale extrem de importante: boli cardiovasculare, oncologice, respiratorii sau inflamatorii.

"Exista o tendință negativă de ieșire a medicilor de familie din sistem fie din cauze naturale (pensionare), fie prin migrația forței de muncă și intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendință este accelerată de subfinanțarea sistemului național de asistență medicală primară și de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localități din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populației, ci și realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Această tendință negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primară", a susținut președintele SNMF, Rodica Tănăsescu.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Peneș, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale