Medicul care a murit în timpul gărzii, în județul Bihor, avea o pensie de 1.280 lei

Medicul care a murit în timpul gărzii, în județul Bihor, avea o pensie de 1.280 lei

Medicul care a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanență din județul Bihor avea o pensie de 1.280 lei, potrivit unei postări a mediculului primar dr. Livia Davidescu, transmite Mediafax. „Să întrebăm public pe MS și MM dacă ei pot supraviețui cu 1280 ron/lunar!”, comentează un alt medic.

„La cererea colegilor medici de familie din Bihor, postez pentru Miniștrii Sănătății și Muncii pensia colegului decedat: 1.280 RON”, scrie pe Facebook medicul primar dr. Livia Davidescu.

„Motivul pentru care un medic (elita) pensionar din România alege să mai muncească în gărzi sau în privat după pensionare! În UE pensionarii se plimbă, se odihnesc și efectuează minim 2 vacanțe/an în diferite țări! În România trebuie să muncești până mori ca să-ți plătești utilitățile, hrana și medicamentele! Să întrebăm public pe MS și MM dacă ei pot supraviețui cu 1280 ron/lunar!
Și să ne ofere un răspuns oficial!”, comentează un alt medic.

Un alt medic scrie că suma nu reprezintă o pensie, ci un fel de ajutor social și se întreabă dacă mai există vreo categorie profesională în țară atât de umilită pe parcursul întregii vieți cum este cea a medicilor.

„Cam asta e explicația problemei... Ne vom ruga să avem noroc să murim în cabinete ca să nu murim de foame și lipsa de medicamente...”, comentează un alt utilizator.

Încă un medic a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanență din județul Bihor. Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, scria pe Facebook că lista medicilor decedați în gardă se prelungește cu încă un nume: „Colegul Ștefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (și-a amenajat spațiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toți lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieșise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniștit și pentru a se putea ocupa mai mult de nepoți. Să-l ierte D-zeu și să-l odihnească!".

Medicul primar din Craiova a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităților ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.

La rândul lor, colegii medicului din Bihor care a murit în timpul gărzii au scris că acesta învățase de mult să lupte, „de când, obligat să fie pe cont propriu, a trebuit să supraviețuiască. Nu să prospere. Să se adapteze la ziua de mâine, când ea nu semăna niciodată cu ziua de azi. Douăzeci de ani a luptat așa. Iar lupta și-a luat obolul. Acum se odihnește, în sfârșit. În pace. Nu, nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaștere, pentru puțin sprijin. Și, uneori, chiar lupta pentru a fi lăsat în pace”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că va fi făcută o analiză după decesul medicului din Bihor, afirmând că, într-adevăr, sunt probleme în sistem, însă nu pot fi rezolvate într-un an.

„E trist când pleacă un medic și îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat. S-au făcut pași importanți, dar din păcate, efectele se vor vedea în timp. Din martie 2018, salariile s-au majorat. Procentul alocat medicinei de familie crește și va crește în fiecare an pentru că știm cum stau lucrurile. (...) Sunt lucruri nerezolvate de 30 de ani și care nu pot fi rezolvate într-un an sau dacă le rezolvăm, nu pot produce efecte într-un an. De la 1 ianuarie 208, tariful orar pentru gărzile din centrele de permanență a crescut la 40 de lei de oră. Nu poate fi vorba despre un câștig de 300 lei pe lună. Poate pe zi sau pe gardă. (...) Da, sunt probleme”, a declarat Sorina Pintea, la Antena3.

Ministrul Sănătății a adăugat că județul Bihor este unul care are foarte multe centre de permanență.

„Sunt niște lucruri pe care o să le analizăm. Datele le avem. (...) Despre activitatea dânsului (medicul, n.r.) nu doresc să discut public. Pot să spun doar că a fost un medic de excepție”, spunea Pintea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...