Medicul Mihai Craiu, despre boala diareică acută: „Poată să apară oricând, nu numai vara“

Medicul Mihai Craiu, despre boala diareică acută: „Poată să apară oricând, nu numai vara“

Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra infecției cu rotavirus. „Practic nu există copil mic, până în vârsta de cinci ani, care să nu fi avut măcar un episod de boală diareică acută cu rotavirus”, arată dr. Craiu, creatorul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul Mihai Craiu FOTO: Arhivă Personală

Medicul susține că BDA (boală diareică acută) poate să apară oricând, iar dintre cele mai frecvente cauze la copil se detașează, de departe, infecția cu rotavirus.

„Începe să scadă temperatura și odată cu această vor circulă mai intens alte virusuri decât în cursul sezonului cald. Acest fenomen este valabil și pentru virusurile cu tropism digestiv care produc gastroenterită acută (boală diareică acută - BDA). BDA poate să apară oricând. Nu numai vara! Dintre cele mai frecvente cauze de BDA la copil se detașează, de departe, infecția cu rotavirus”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Dr. Mihai Craiu avertizează că 37% din toate decesele produse de complicații ale BDA sunt produse de Rotavirus.

„Practic nu există copil mic, până în vârsta de cinci ani, care să nu fi avut măcar un episod de BDA cu rotavirus. Acest virus frecvent întâlnit în sezonul rece produce deseori forme grave de BDA. 37% din toate decesele produse de complicații ale BDA sunt produse de Rotavirus. Și 50% din spitalizările pentru BDA în țări dezvoltate unde nu există vaccinare antiretrovirală”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Introducerea vaccinării în țări foarte diferite climatic (Polonia, Israel, Costa Rica) arată un efect pozitiv major (reducere mortalitate și spitalizării), susține reputatul pediatru român.

Concluzia medicului este: „Spălați-vă corect pe mâini și exersați cu cei mici această manevră. Nu există copil de grădiniță sau școală care să nu poată învăța corect acest gest”.

Pediatrul mai spune că vaccinarea se face doar la bebeluși. „Cât privește vaccinarea, ea poate fi efectuată cu vaccinurile aflate acum în uz doar la sugarul mic. Nu se poate face la preșcolar sau școlar”, mai precizează dr. Mihai Craiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB