Mediile jihadiste sunt în plin avânt în Germania (AFP)

Mediile jihadiste sunt în plin avânt în Germania (AFP)

Nebuloasa jihadistă cunoaște de doi ani un avânt considerabil în Germania, mai ales în rândul tinerilor imigranți, un mediu în care și autorul atacului terorist de la Berlin a evoluat o perioadă înainte de a trece la acțiune, relatează agenția France Presse într-o analiză publicată sâmbătă.

Nimeni nu a fost surprins când poliția germană a desfășurat pe 8 noiembrie o operațiune în moscheea din localitatea Hildesheim, întrucât era deja cunoscut faptul că acest oraș din Saxonia Inferioară a devenit un 'bastion' al grupărilor islamiste radicale, după cum recunosc chiar autoritățile.

După luni de anchetă, poliția germană l-a arestat pe Ahmad Abdulaziz Abdullah A., alias 'Abou Walaa', zis și 'predicatorul fără chip' (pentru înregistrările video în care vorbește cu fața ascunsă). Popular pe rețelele de socializare, el este acuzat că, împreună cu patru complici, a condus o rețea de recrutare pentru gruparea Statul Islamic (SI). Drumurile sale s-au întâlnit și cu cele ale lui Anis Amri, tunisianul presupus autor al atacului terorist petrecut luni la Berlin.

Acest atac și arestarea lui Abou Walaa au focalizat atenția presei, dar în Germania aproape în fiecare săptămână poliția anunță arestarea unui potențial terorist sau destructurarea unei organizații suspecte.

Pe 25 octombrie, o grupare cecenă a fost anihilată, pe 3 noiembrie au fost condamnați trei cetățeni germani reveniți din Siria, iar pe 15 noiembrie într-un val de percheziții în șase regiuni ale Germaniei au fost verificate 190 de locații ale așa-numitei grupări 'Adevărata religie', acuzată că a incitat 140 de persoane să se alăture jihadiștilor în Siria sau Irak.

De asemenea, conform datelor oferite de serviciile de informații, în Germania se află în prezent circa 9.200 de islamiști radicali, dintre care aproximativ 1.200 prezintă un risc semnificativ de a comite acțiuni violente, 549 dintre ei fiind incluși în categoria 'periculoși', în care se regăsea și Anis Amri, ucis joi noaptea de poliția italiană la Milano. Ca termen de comparație, în anul 2011 numărul islamiștilor radicali aflați în evidențele autorităților germane era de circa 3.800.

Sub aspect geografic, expansiunea islamismului radical este observată în Germania mai ales în regiunile aflate aproape de granița cu Belgia și Olanda.

Însă cel mai îngrijorător este că acest avans al islamismului este observat în rândul tinerilor. 'SI este clar o ideologie a rebeliunii, o contra-cultură, ceva ce le poate satisface tinerilor nevoia de a protesta', explică Peter Neumann, directorul unui centru din cadrul King's College London care studiază fenomenul islamului radical.

Însuși directorul Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV, contraspionajul german), Hans-Georg Maassen, afirma cu doi ani în urmă că islamul radical a devenit 'pentru tineri un fel de sub-cultură', iar mai recent el a avertizat că 'tinerii se radicalizează repede și în mod durabil încă de la vârsta pubertății'.

Avertismentul său s-a confirmat în februarie, când o adolescentă germano-marocană în vârstă de 15 ani a înfipt un cuțit în gâtul unui polițist la Hanovra, iar săptămâna trecută autoritățile au anunțat că un germano-irakian în vârstă de numai 12 ani, radicalizat 'de la distanță', a avut două tentative eșuate de a detona un dispozitiv exploziv artizanal într-un târg de Crăciun la Ludwigshafen.

Alți trei adolescenți, toți născuți în Germania, sunt în prezent judecați pentru incendierea unui templu sikh, atac ce a avut o motivație islamistă. Mama unuia dintre aceștia a povestit că a observat cum fiul ei a început încă de la vârsta de 14 ani se fie atras de islamismul radical și violent, el vizionând pe internet înregistrări cu predicatori musulmani.

Autoritățile sunt foarte îngrijorate și de acțiunile de radicalizare în rândul refugiaților și migranților sosiți în număr foarte mare în Germania, circa 900.000 numai anul trecut și alte câteva sute de mii anul acesta. De altfel, prin intermediul discuțiilor pe diferite aplicații de mesagerie doi solicitanți de azil, unul sirian și celălalt afgan, s-au radicalizat și au comis în luna iulie atentate revendicate de Statul Islamic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

2 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

3 Americanii trimit în Ucraina varianta „rachetă” a tancului Abrams

4 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă

5 „Dacă știi să faci și sarmale, atunci ești perfectă"