Medvedev, despre incidentul cu drona, în Marea Neagră: „Americanii au luat-o complet razna”

Medvedev, despre incidentul cu drona, în Marea Neagră: „Americanii au luat-o complet razna”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comentat vineri incidentul de marţi în care au fost implicate o dronă americană MQ-9 şi două avioane de luptă ruseşti de tip Su-27 deasupra Mării Negre, informează EFE, preluat de Agerpres.

Medvedev a făcut referire la declarațiilor unor politicieni americani FOTO Arhivă

„În general, vorbind pe înţelesul tuturor, americanii au luat-o complet razna. Şi a avea milă de ei nu este corect'', a scris Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei.

Fostul președinte rus a apreciat că, ''bineînţeles, sunt necesare contactele între militarii'' din Rusia şi SUA „mai ales pe fondul declaraţiilor nenorociţilor ăstora de americani precum senatorul (republican Lindsey) Graham care a spus că trebuie doborâte avioane ruse”.

„Apropo, uneori acest tip de oameni suferă accidente aviatice'', a avertizat Medvedev, care şi-a încheiat textul cu un emoticon reprezentând o cruce.

Fostul preşedinte rus a precizat că Codul de Navigaţie Aeriană al Rusiei permite guvernului să stabilească zonele de interdicţie de zbor sau de restricţii aeriene.

'„Dronele trebuie să respecte aceste reguli, mai ales în perioade de acţiuni militare, după cum o ştiu utilizatorii spaţiului aerian. Cu atât mai mult cu cât momentul intrării unui avion sau al unei drone în apele teritoriale este dificil de precizat'', a insistat el.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Statele Unite „ignoră” faptul că Rusia a impus restricţii în spaţiul aerian al Mării Negre.

Într-un interviu acordat la televiziunea de stat rusă, Lavrov a spus că Rusia a stabilit limite ale zborurilor în regiunea Mării Negre după începerea campaniei militare în Ucraina – un fapt de care Statele Unite sunt destul de conştiente.

De partea cealaltă, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor continua să zboare „acolo unde permite dreptul internaţional”.

Este responsabilitatea Rusiei ca aeronavele sale militare să zboare într-o maniera profesionistă şi sigură”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Lloyd Austin, care a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

SUA au acuzat că unul din cele două avioane de vânătoare ruse Su-27 care a escortat drona americană a lovit elicea MQ-9, aceasta prăbuşindu-se în apele internaţionale ale Mării Negre. În schimb , Ministerul Apărării din Rusia a negat orice fel de contact între avioanele ruse şi drona americană, susţinând că drona a făcut o manevră bruscă şi s-a prăbuşit în mare după ce a pierdut altitudine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”