Medvedev, reacție acidă în urma înlocuirii comandantului șef al armatei ucrainene: un „trădător”. Poziția Kremlinului

Medvedev, reacție acidă în urma înlocuirii comandantului șef al armatei ucrainene: un „trădător”. Poziția Kremlinului

Fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, l-a calificat vineri drept „trădător” pe noul comandant şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi.

Dmitri Medvedev FOTO EPA-EFE

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat joi înlocuirea popularului general Valeri Zalujnîi cu general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, în vârstă de 58 de ani.

Dmitri Medvedev, preşedinte al Rusiei în perioada 2008-2012, a reacționat imediat în stilul său belicos, acuzându-l pe Sîrskîi că şi-a încălcat jurământul de ofiţer, asta deși generalul ucrainean nu a făcut parte din armata Rusiei postsovietice.

„Uitându-te la la biografia noului comandant şef al forţelor armate ucrainene Sîrskîi, îţi apare un sentiment de ură, dispreţ şi dezgust”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.

„Dezgust pentru un om care a fost ofiţer rus sovietic, dar a devenit un trădător de-al lui Bandera, care şi-a încălcat jurământul şi îi slujeşte pe nazişti, distrugându-i pe cei dragi. Fie ca pământul să ardă sub picioarele lui!”, a continuat Medvedev.

Fostul președinte rus s-a referit la Stepan Bandera, un naţionalist ucrainean din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a colaborat cu Germania nazistă în lupta sa împotriva Armatei Roşii. El este considerat un luptător pentru libertate de către unii ucraineni, dar e văzut drept un trădător de către mulţi ruşi, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Generalul Oleksandr Sîrskîi s-a născut pe 26 iulie 1965 în satul Novinki din regiunea rusă Vladimir, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică.

La fel ca mulţi alți oficiali din armata ucraineană, Sîrskîi a studiat la Moscova, la Şcoala Superioară de Comandă, iar unii dintre colegii săi au devenit între timp comandanţi în cadrul armatei ruse.

El a activat timp de cinci ani în Corpul de artilerie sovietic, iar în Ucraina s-a mutat în anii 1980 ai secolului trecut, precizează Reuters.

Supranumit „Leopardul zăpezii”, generalul Sîrskîi a condus în ultimii cinci forțele terestre ale armatei ucrainene. El și-a câștigat respectul mai ales datorită apărării Kievului la începutul invaziei ruse și alungării trupelor Kremlinului din Harkov, în septembrie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut vineri că schimbarea de la vârful conducerii militare de la Kiev nu va va modifica rezultatul războiului din Ucraina.

„Nu credem că aceştia sunt factori care pot schimba cursul operaţiunii militare speciale. Aceasta va continua până când obiectivele vor fi atinse”, a spus Peskov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?