Mega-racheta NASA care va decola spre Lună revine la rampa de lansare

Mega-racheta NASA care va decola spre Lună revine la rampa de lansare

Noua mega-rachetă SLS a agenţiei spaţiale americane NASA revine pe rampa de lansare din Florida pentru o nouă tentativă de decolare spre Lună, peste zece zile, eveniment ce va marca marele debut al noului program emblematic american Artemis, transmite vineri AFP.

Racheta SLS a NASA pe rampa de lansare pentru misiunea Artemis către Lună 4 nov 2022 Foto EPA EFE

După două lansări eşuate în această vară din cauza unor probleme tehnice, racheta a fost readusă în hangarul în care a fost asamblată pentru a fi protejată de un uragan.

NASA a profitat de ocazie pentru a reîncărca bateriile numeroaselor elemente ale rachetei, inclusiv pe cele ale unor mini-sateliţi ştiinţifici aflaţi la bord.

Distanţa de doar câţiva kilometri care separă clădirea de asamblare de rampa de lansare 39B de la Centrul Spaţial Kennedy a fost parcursă în aproximativ nouă ore. Operaţiunea a constat în deplasarea rachetei (98 de metri înălţime) pe o platformă gigantică care a rulat foarte încet pentru evitarea, pe cât posibil, a vibraţiilor.

Racheta a ajuns la destinaţie la ora locală 8:30.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria