Melodia preferată te poate ajuta să treci mai ușor peste durere

Melodia preferată te poate ajuta să treci mai ușor peste durere

Ascultarea melodiilor preferate te poate ajuta să suporți mai bine durerea fizică, spune un studiu efectuat de cercetătorii din Canada.

Muzica preferată ne face să simțim mai puțin durerea fizică - FOTO Shutterstock

Intensitatea și neplăcerea durerii ar putea fi redusă dacă ascultăm muzica preferată, potrivit cercetătorilor. Acest lucru poate fi folosit pentru a îmbunătăți terapiile pentru durere bazate pe muzică.

Disconfortul fizic poate fi ameliorat de muzică până la pragul în care o persoană nu ar mai avea nevoie de medicamente, pentru că este mărită capacitatea de a face față durerii fizice.

Cercetătorii din Canada, citați de News.ro, au încercat să determine care sunt genurile muzicale care reduc cel mai eficient percepția durerii, însă muzica preferată de fiecare individ în parte este cea care a avut efect, depășind semnificativ muzica relaxantă generică în ceea ce privește efectul asupra disconfortului.

În studiul nostru, arătăm că muzica preferată aleasă de participanţii la studiu are un efect mult mai mare asupra reducerii durerii termice acute decât muzica relaxantă necunoscută”, subliniază Darius Valevicius, doctorand la Universitatea din Montreal.

Experții spun că hipoalgezia, sensibilitate scăzută la durere, intervine atunci când există o discontinuitate a transmiterii stimulilor durerii, de la punctul de intrare până la recunoaşterea conştientă de către creier. De altfel, studiul a relevat rolul puternic al răspunsurilor emoționale în prezicerea faptului că muzica va avea un efect asupra durerii.

Cum a fost desfășurat studiul?

Participanții, al căror comportament a fost studiat, au simțit o durere termică moderată pe antebraţul interior. Apoi, această durere a fost reunită cu mai multe fragmente muzicale, cu o durată de circa 7 minute.

Melodiile favorite ale participanților au scăzut substanțial puterea durerii, dar și disconfortul, în comparație cu muzica generică sau tăcerea.

În plus, am folosit mostre muzicale, care imită muzica din toate punctele de vedere, cu excepţia structurii sale semnificative, şi, prin urmare, putem concluziona că, probabil, nu este vorba doar de distragerea atenţiei sau de prezenţa unui stimul sonor care provoacă hipoalgezia”, a explicat autorul studiului.

Cercetătorii au vrut să vadă și dacă anumite teme muzicale influențează efectele de reducere a durerii, însă natura „efectelor muzicale pozitive sau negative” rămâne neclară.

Studiul are totuși limitele sale, de exemplu durata expunerii la fragmentele muzicale.

Mai ales când vine vorba de temele din muzica preferată, emoţională/ care provoacă plăcere dar şi suferinţă , explorăm noi dimensiuni ale psihologiei ascultării muzicii care nu au fost bine studiate, în special în contextul ameliorării durerii. Prin urmare, datele pe care le avem la dispoziţie sunt limitate, deşi rezultatele preliminare sunt destul de puternice”, concluzionează autorii studiului publicat în revista Frontiers in Pain Research.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”