Membri ai CSM cer discutarea în Plen a legalității privind transmiterea de copii din dosarul alegerilor 2009

Membri ai CSM cer discutarea în Plen a legalității privind transmiterea de copii din dosarul alegerilor 2009

Mai mulți membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii au cerut discutarea în ședința Plenului din 30 august a punctului doi din solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr, privind exprimarea unei opinii referitoare la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul alegerilor din 2009, a declarat, pentru AGERPRES, președintele CSM, Mariana Ghena.

"Mi-au solicitat o parte dintre colegi, nu știu câți dintre ei, dar o parte dintre ei, da, mi-au solicitat. Și dacă se va întruni majoritatea, atunci sigur că da, se va discuta pe Plen. Așa este corect, așa este regulamentar", a spus Mariana Ghena, întrebată dacă membrii CSM i-au cerut introducerea pe ordinea de zi a ședinței din 30 august discutarea punctului doi din cererea procurorului general.

Ea a arătat că răspunsul transmis Parchetului General a fost punctul de vedere al președintelui și vicepreședintelui CSM. "Sesizarea CCR, de fapt exercitarea prerogativei, aparține exclusiv președintelui, deci nu are Plenul nicio abilitare legală în sensul acesta. Cea de-a doua problemă, din punctul de vedere al conducerii, am spus că nu este un aspect care să fie, din punctul nostru de vedere, dezbătut de Plen. (...) Acesta a fost punctul meu de vedere, repet, al meu și al vicepreședintelui de la acel moment, Codruț Olaru. Dacă se apreciază că problema este totuși de competența Plenului și trebuie dezbătută, majoritatea are posibilitatea să ceară acest lucru, să ceară o hotărâre de Plen. E una hotărârea Plenului, este altul răspunsul administrativ", a adăugat președintele CSM.

CSM a precizat, luni, că solicitarea Parchetului General privind oportunitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament "nu întrunește cerințele legale pentru a i se putea da curs".

În legătură cu exprimarea unei opinii cu privire la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul referitor la alegerile din 2009, la solicitarea comisiei parlamentare care verifică aceleași evenimente, CSM este de părere că aceasta presupune interpretarea unor dispoziții legale, altele decât cele ce privesc organizarea sistemului judiciar.

Pe 31 iulie, procurorul general Augustin Lazăr a cerut CSM un punct de vedere referitor la ancheta privind alegerile din 2009 și să aprecieze cu privire la necesitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a existenței unui conflict juridic de natură constituțională ivit între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească.

Augustin Lazăr a transmis o sesizare președintelui CSM, Mariana Ghena, în contextul analizei solicitării Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 și implicit a problemei de drept pe care o ridică aceasta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale