Membrii comisiei parlamentare, în vizită la arhiva SIPA; Goțiu: Un simplu exercițiu de imagine

Membrii comisiei parlamentare, în vizită la arhiva SIPA; Goțiu: Un simplu exercițiu de imagine

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA au vizitat miercuri această arhivă aflată în sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, senatorul Șerban Nicolae declarând că a vrut să elimine controversele în legătură cu locul unde sunt depozitate documentele.

 "Am solicitat în mod expres accesul în zona de maximă siguranță, în care sunt depozitate toate documentele care au aparținut Direcției Generale Anticorupție. Am vrut să vedem și să ne lămurim pentru a elimina o serie întreagă de controverse legate de cum se găseau arhivate aceste documente, care era situația în 2005, când încă funcționa Direcția Generală de Protecție și Anticorupție. N-a durat mult, pentru că nu am fost interesați de documente. Comisia numită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, lucrează și continuă activitatea de inventariere și sistematizare, de arhivare a acestor documente, de clasificare a lor. De aceea, am dorit să vedem spațiile care au produs atâtea discuții în spațiul public. Nu e foarte clar ce au vrut să spună cei care au afirmat că documentele erau împrăștiate pe jos sau că au fost atacate, pentru că, în 2005, nu era arhivă aici. Spațiile în care se află documentele SIPA au aparținut direcției care funcționa atunci, nu era desființată, erau birouri de lucru ale unor persoane din cadrul DGPA. Nu era stocată aici toată baza arhivistică. Deci, avem de clarificat și chestiunea acelui acces intempestiv în luna ianuarie a anului 2005, când ministrul Justiției de la acea vreme a spus că ar fi fost sesizată în legătură cu un incident și ar fi venit aici ca să vadă despre ce e vorba și că ar fi cerut să se sigileze toate încăperile ca să nu se sustragă documente", a spus Șerban Nicolae, președintele comisiei.
El a explicat că arhiva este depozitată în două camere mici, însă spațiul are toate sistemele de securitate necesare.

"Sunt două birouri destul de mici. De fapt, este un capăt de hol, izolat printr-o ușă securizată, cu senzori de mișcare, cu toate măsurile de siguranță și de protecție, să spun așa, împotriva oricăror forme de efracție sau acces neautorizat. Dar altminteri, este capătul unui culoar cu ultimele două birouri separate de restul încăperilor. Nu este la subsol. Nu are niște măsuri deosebite, pentru că nu a fost gândit în termeni de buncăr. Dar sunt toate măsurile luate, în așa fel încât, prin camere de supraveghere, prin coduri de acces, prin senzori de mișcare și prin alarme, să nu existe un acces neautorizat și nici nu au fost tentative în această privință", a adăugat senatorul PSD.
Senatorul USR Mihai Goțiu, membru al comisiei parlamentare, a spus că această vizită a fost mai degrabă un exercițiu de imagine, pentru a vedea că "celebrul bec ars" funcționează.

"Ultimul lucru pe care mi l-aș fi dorit era să văd vreun dosar deschis sau o informație care să fie disponibilă. Nu ăsta este scopul acestei comisii, cel puțin din punctul meu de vedere, să preia informații din această arhivă, ci să documenteze și să vadă tot ce s-a întâmplat cu ea, eventual să propună niște lucruri. Cred că este mai degrabă un exercițiu de imagine, să vedem că este acolo — un bec care acum funcționează. Am înțeles că ar mai fi fost o perioadă în care acel bec a fost ars și nu s-a deschis arhiva. Nu știu care era rostul. Poate că au fost colegi care au vrut să se convingă, să vadă, să-și imagineze cum arată două camere care sunt sigilate, pline cu dosare. Am stat 3-4 minute, mai mult a fost discuția din biroul directorului ANP. Am aflat că a mai fost o perioadă de două săptămâni, în care celebrul bec de acolo a fost ars și, neexistând un ordin de ministru care să permită accesul în arhivă, a rămas ars până s-a intrat acolo. Am intrat, am văzut un hol cu multe dosare puse unele peste altele. În stânga, era o cameră cu celebrele rafturi care s-au rupt și din cauza cărora, am înțeles, a fost dezordine la un moment dat. În dreapta, am văzut niște rafturi cu dosare, un birou, becul de care tot am amintit, care stă aprins", a spus Goțiu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?