Menținerea contactului vizual în timpul conversației suprasolicită creierul (studiu)

Menținerea contactului vizual în timpul conversației suprasolicită creierul (studiu)

Menținerea contactului vizual în timpul unei conversații poate fi un proces extrem de solicitant pentru creier, potrivit unei cercetări recente realizată de o echipă de oameni de știință japonezi și publicată în numărul din decembrie al jurnalului Cognition. Această activitate ''mănâncă'' din resursele cognitive necesare pentru alte activități precum gândirea și procesarea verbală, de aceea de multe ori în timpul discuțiilor față în față suntem nevoiți să ne mutăm privirea de la interlocutor, informează The Huffington Post.

Pentru contactul vizual sunt necesare aceleași resurse ca pentru efectuarea de raționamente complexe, subliniază cercetătorii — așadar, în timpul conversațiilor este normală întreruperea contactului vizual astfel încât să fie conservate resursele congnitive. ''Deși contactul vizual și procesarea verbală par independente, oamenii își mută frecvent privirea de la interlocutori în timpul conversațiilor'', acest lucru sugerând că există ''o interferență între contactul vizual și procesarea verbală ce are loc în creier'', după cum notează autorii studiului.

Și alte studii realizate anterior au evidențiat prezența unei interferențe între contactul vizual și gândirea vizuală, însă noua cercetare este prima care demonstrează că aceasta merge mai departe de gândirea vizuală, afectând mai multe procese cognitive, mai arată sursa citată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa