Mercur se va alinia luni cu Soarele și Pământul, fenomen astronomic rar

Mercur se va alinia luni cu Soarele și Pământul, fenomen astronomic rar

Mercur, cea mai mică planetă din sistemul solar, trece luni între Pământ și Soare, fenomen rar ce va fi vizibil îndeosebi din Europa Occidentală și cele două Americi, relatează AFP. Un asemenea eveniment nu a mai avut loc de zece ani.

Urmăriți traseul planetei Mercur AICI

Dacă cerul va fi senin, amatorii de astfel de fenomene vor putea urmări traseul lui Mercur, planeta apărând ca un mic disc negru îndreptându-se spre astru. Spectacolul va fi vizibil cu ajutorul unor instrumente astronomice sau pe internet, datorită diferitelor instituții științifice care vor posta imagini.

Fenomenul va începe la 11h12 GMT și va lua sfârșit la 18h42 GMT, fiind vizibil din acele zone ale lumii unde va fi zi în acest interval orar, cu condiția ca vremea să fie bună. Spectacolul, care va dura șapte ore și jumătate, este "rar fiindcă necesită o aliniere perfectă între Soare, Mercur și Pământ", a declarat pentru AFP Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris. Mica planetă (cu diametrul de numai 4.780 de kilometri), cea mai apropiată de Soare (46 de milioane de kilometri la periheliu și 70 de milioane de kilometri la punctul cel mai depărtat) se află în această poziție doar de 13-14 ori într-un secol.

Zonele de unde va putea fi observat cel mai bine fenomenul de luni sunt Europa Occidentală și de Nord, vestul Africii de Nord, Africa de Vest, Canada, estul Americii de Nord și o mare parte din America Latină. Martin Barstow, președinte al Royal Astronomical Society, amintește într-un comunicat că trebuie respectate anumite reguli de siguranță. A privi Soarele direct, fără protecție, poate provoca leziuni oculare iremediabile. Ochelarii speciali pentru eclipse nu sunt însă utili fiindcă planeta este prea mică. "Este nevoie de un instrument astronomic pentru a mări imaginea Soarelui", afirmă Pascal Descamps, dând ca exemplu solaroscopul, care permite observarea fără pericol a Soarelui prin proiecția imaginii lui inversate pe un ecran. Cu acest instrument, Soarele va avea un diametru de 12 centimetri, iar Mercur, de 0,75 milimetri.

Un savant francez, Pierre Gassendi, a observat prima oară, în 1631, trecerea lui Mercur prin fața Soarelui, trecere care fusese prezisă cu câțiva ani înainte de Johannes Kepler, care a murit însă în 1630, fără să poată vedea fenomenul.

Planeta Mercur a fost observată de două sonde spațiale americane, mai întâi de Mariner 10, în 1974, și apoi de Messenger, care și-a încheiat misiunea în 2015. Europa și Japonia se pregătesc să lanseze în 2018 două sonde în cadrul misiunii BepiColombo, care va ajunge pe Mercur în 2024.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 Zvon...

5 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"