Merită citit...

Merită citit...

Reportaje-Live : Au uitat un (P) in fata. Tot imi propun sa scriu un articol despre imobiliare dar nu imi gasesc timpul necesar. As pune si niste screenuri de anul trecut cand imi povesteau unii ca piata va creste la infinit.

Chestia asta cu imobiliarele are si o componenta de educatie. In mod normal, orice cunoscator average in ale economiei si-ar pune intrebarea " Oare ce investitie imi aduce cel mai mare/sigur randament?"

Romanul nu isi pune intrebarea asta. Romanul daca a mostenit ceva, daca a strans bani pe o firma, daca a muncit pe afara sau a strans bani din salariu, nici nu ia in calcul alte alternative de investitii. Din start prima optiune sunt imobiliarele. Imobiliare riscante si cu lichiditate scazuta si daca se poate si 4 pereti de bloc comunist fara apa calda.
Ma rog. Nu vreau sa critic deciziile nimanui insa este foarte mult bullshit in piata asta. Cam cum e si articolul amuzant atasat.

Treburile stau cam asa:

1. In toata Europa scad preturile la imobiliare. Cu cat mai mare orasul, cu cat mai central este imobilul, cu cat mai turistic, cu cat aglomerat era, cu atat scaderea este mai mare. Lumea a inceput sa fuga de orase. Lumea vrea casa si verdeata si aer curat. Vedeti cazul Paris sau NY. Lucratul de acasa va schimba total fata oraselor. Mai dureaza un pic pana se prinde populatia ca tot banii aia ii castiga si daca sta la 50 de km de oras, la aer curat. Si inca vreo 4 ani pana se prin romanii ca pot lucra din Romania pentru orice firma din afara, fara sa plece din sat.
Chiar ieri imi povestea un prieten de drama Airbnb-istilor din Londra, plini de credite si fara clienti. Agentiile imobiliare din toata Europa anunta scaderi de minim 10% mai ales la apartamente in blocuri. Vezi studiul Remax facut in vreo 19 tari.

2. Piata birourilor va fi afectata masiv. Este o chestiune de timp pana cand birourile vor ramane goale si singura solutie este reconvertirea lor. Vezi cazul proiectelor din toata Europa si chiar din Bucuresti care anunta deja cladiri de birouri transformate in cladiri rezidentiale.

3. Spatiile comerciale in general sunt moarte. Si vor ramane moarte. E gata cu comertul stradal. In afara de zonele ultracentrale si cateva spatii de proximitate pt supermarketuri restul este deja si va ramane mort forever. Se pot numara pe degete businesurile care vor supravietui in offline. Tendinta asta exista deja de cativa ani buni. Comertul online si pandemia vor da lovitura de gratie spatiilor.

4. Mallurile. In SUA erau falimente si se inchideau malluri de 15 ani. La noi se deschideau. Acum se vor inchide. Sunt doar cateva malluri rentabile in Romania. Majoritatea sunt facute pe credite. Fara chiriasi mallurile pot fi reconvertite. Vom vedea in ce. Eu le-as face spitale.

5. Terenurile. Terenurile probabil vor ramane o investitie ok cu o conditie. Vesnica conditie de care nu tine nimeni cont. Daca mai aud odata tampenia aia cu "teren investitie", adica teren la cucuietii de deal, fara acces la vreo utilitate, fara drumuri, fara posibilitate de exploatare agricola sau exploatare in general si mor. Un teren este exact ca orice alta afacere. Intrebarea este ce fel de teren, ce randament ai la el. Este de notorietate comparatia cu randamentul terenului la 1300 euro/mp in Germania vs teren "investitie" la 200 euro/mp in Romania.

6. Cladiri industriale si logistice plus terenuri. Da. Pot fi o investitie buna. Dezvoltarea accelerata a comertului online pune presiune pe spatiile logistice... DAR...pe ultimele calcule de randament facute de mine, ieseam mult mai bine daca cumparam in Austria spatii sau terenuri logistice. Din cauza infrastucturii, din cauza randamentului etc.

7. Hoteluri, pensiuni, apartamente airbnb. Faliment, faliment, faliment. Vor supravietui foarte putini. Cei care au datorii suportabile, cei cu servicii de super calitate, cei cu viziune, cei cu pozitionare buna. Restul 75% faliment. Turistul ala ratacit va alege un apartament de 10 pe booking in locul unui hotel mare. Restul va fi faliment.

Ok. Nu fac pe desteptul si nu vreau sa conving pe nimeni. Fiecare face ce vrea cu banii lui. Eu zic totusi sa va uitati bine in jur. Sunt multe oportunitati de investitii pe care nu le luati in calcul. Iesiti un pic din cerculet si poate intelegeti ca imobiliarele sunt exact ca orice alta investitie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...