Merkel către alegători: Brexit-ul și scrutinul din Franța mi-au schimbat perspectiva asupra UE

Merkel către alegători: Brexit-ul și scrutinul din Franța mi-au schimbat perspectiva asupra UE

Cancelarul german Angela Merkel le-a spus alegătorilor sâmbătă că decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană și alegerea în Franța a președintelui Emmanuel Macron i-au schimbat perspectiva asupra blocului european, adăugând că merită să lupte pentru o Europă mai puternică, informează Reuters.

Comentariile lui Merkel, care au fost incluse într-un discurs susținut la Zingst, stațiune la Marea Baltică, cu două luni înaintea alegerilor federale, subliniază hotărârea acesteia de a adânci integrarea europeană, în cazul în care va câștiga un al patrulea mandat de cancelar.

Apreciind că apartenența la Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante puncte forte ale Germaniei, Merkel a declarat că decizia de anul trecut privind Brexit-ul și alegerile din Franța și Olanda, în care partide proeuropene au învins candidați populiști, i-au schimbat perspectiva.

"Pentru mulți oameni, și mă includ printre ei, ceva s-a schimbat când au văzut că britanicii vor să plece, când eram îngrijorați de rezultatul alegerilor din Franța și din Olanda", a declarat Merkel.

Cancelarul de centru dreapta a recunoscut că UE este departe de a fi perfectă și că, uneori, Bruxellesul este prea birocratic. "Dar am înțeles în ultimele câteva luni că Europa înseamnă mai mult decât birocrație și reglementare economică, și că Europa și viața împreună în Uniunea Europeană au de-a face cu războiul și pacea, că deceniile de pace după cel de-al Doilea Război Mondial ar fi fost de neimaginat fără Uniunea Europeană", a spus Merkel, cuvintele sale fiind primite cu aplauze.

În trecut, mulți oameni au luat UE și avantajele sale ca și cum ar fi de la sine înțelese — cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea religioasă și dreptul la liberă circulație—, a continuat Merkel, care a crescut în Germania de Est, comunistă, amintește Reuters.

"Nu există așa ceva în multe locuri din lume. Și tocmai de aceea merită să luptăm pentru această Europă", a insistat cancelarul german, care a continuat: "De aceea, pe unul dintre afișele noastre electorale scrie: Dacă Europa este mai puternică, Germania va fi mai puternică. Cele două au legătură".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...