Merkel se va deplasa în Ungaria în august pentru a marca 30 de ani de la o demonstraţie care a contribuit la căderea Cortinei de Fier

Merkel se va deplasa în Ungaria în august pentru a marca 30 de ani de la o demonstraţie care a contribuit la căderea Cortinei de Fier

Cancelarul german Angela Merkel se va deplasa în august la Budapesta pentru a marca 30 de ani de la o demonstraţie care a contribuit la căderea Cortinei de Fier, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban, relatează DPA.

Merkel şi Orban vor celebra 'Picnicul paneuropean', organizat la 19 august 1989 de organizaţii civice ungare şi austriece la graniţa dintre cele două ţări, potrivit agenţiei ungare de ştiri MTI.

Graniţa dintre Austria şi Ungaria făcea atunci parte din frontiera dură care separa Europa între Occident şi Estul dominat de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

La ceremonie au fost invitaţi de asemenea cetăţeni din fosta Germanie de Est. Câteva sute dintre ei au profitat de o scurtă deschidere a punctului de trecere a graniţei pentru a fugi în Austria, în timp ce mulţi au refuzat să se mai întoarcă acasă şi au rămas în Ungaria.

Graniţa care diviza Germania era extrem de bine păzită, iar zeci de persoane au fost omorâte încercând să evadeze în Vest.

La 11 septembrie 1989, guvernul reformist din Ungaria şi-a deschis în cele din urmă graniţele pentru zeci de mii est-germani care aşteptau la frontiera cu Vestul, ceea ce a fost o contribuţie crucială la căderea Zidului Berlinului câteva săptămâni mai târziu.

Însă, în ciuda recunoştinţei Germaniei pentru Ungaria, stat membru al UE din 2004, relaţiile dintre Berlin şi Budapesta s-au răcit semnificativ după venirea la putere a premierului naţionalist Viktor Orban.

Acesta este criticat pentru măsurile luate împotriva instituţiile democratice, pentru deschiderea arătată faţă de influenţa Rusiei şi Chinei şi pentru poziţia dură împotriva migraţiei, care a intrat în coliziune cu politica de deschidere a cancelarului Angela Merkel din 2015.

Angela Merkel a vizitat ultima dată Ungaria în 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”