Merkel și Hollande nu pot rezolva problema migrației fără mine, susține premierul italian Matteo Renzi

Merkel și Hollande nu pot rezolva problema migrației fără mine, susține premierul italian Matteo Renzi

Șeful guvernului italian Matteo Renzi a criticat joi, în preziua unei vizite la Berlin, importanța excesivă a cuplului franco-german în UE, apreciind că Germania și Franța nu pot soluționa problema migrației fără implicarea sa, relatează AFP și Reuters.

'Un punct (de nemulțumire pe care Renzi intenționează să-l abordeze cu prilejul vizitei sale la Berlin — n.r.) este atitudinea Germaniei, care demarează toate inițiativele UE prin întâlniri bilaterale cu francezii', a apreciat șeful guvernului de la Roma într-un interviu publicat joi de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

'Aș fi bineînțeles încântat dacă Angela (Merkel) și Francois (Hollande) ar fi în măsură să rezolve toate problemele. Dar în majoritatea timpului nu este cazul', a spus șeful guvernului italian.

Principala problemă o reprezintă, din punctul lui de vedere, rezolvarea crizei migrației, Italia fiind una dintre porțile de intrare în Europa ale solicitanților de azil.

'Dacă încercăm să elaborăm o strategie europeană globală pentru a soluționa chestiunea refugiaților nu ne putem mulțumi ca Angela să-l sune mai întâi pe Francois, apoi pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar eu să aflu rezultatul din presă', a afirmat Renzi.

Nemulțumirile Italiei față de Germania și Comisia Europeană s-au înmulțit în ultimele săptămâni, fie că este vorba despre rolul Berlinului, perceput ca unul excesiv în Europa, constrângerile bugetare europene considerate prea rigide, politica energetică, regulile privind salvarea băncilor sau de refugiați.

Renzi a fost deranjat în special de criticile partenerilor europeni, cu Germania în frunte, privitoare la lentoarea autorităților italiene în a crea așa-numitele 'hotspots', centre de primire menite menite să-i trieze pe refugiați și pe migranții economici.

Într-un semnal mai pozitiv pentru relațiile bilaterale dintre Berlin și Roma, Renzi a spus că susține ideea avansată de vicecancelarul german Sigmar Gabriel de a tăia ajutorul pentru dezvoltare în cazul acelor țări din Africa de Nord care nu sunt dispuse să-i primească înapoi pe migranții ale căror solicitări de azil au fost respinse. 'Cei care nu vor face acest lucru nu primesc bani de la comunitatea internațională', a spus Renzi.

Matteo Renzi urmează să aibă vineri o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel în capitala Germaniei.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Citiți și:



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...