Mersul desculț adună din ce în ce mai mulți adepți. „Nu cred că este necesar să purtați pantofi tot timpul” VIDEO

Mersul desculț adună din ce în ce mai mulți adepți. „Nu cred că este necesar să purtați pantofi tot timpul” VIDEO

Mersul desculț adună din ce în ce mai mulți adepți și devine tot mai popular pe rețelele de socializare. Dacă unii aleg încălțăminte „barefoot”, alții își scot tălpile pantofilor pentru a merge desculți. Medicii explică care sunt pericolele acestui trend.

Un videoclip în care Christi Fritz, utilizatoare de Tik Tok, și soțul ei renunță la tălpile pantofilor pentru „a se amesteca prin mulțime” a strâns zeci de milioane de viziualizări pe Tik Tok și X (Fost Twitter) . Aceștia au ales să meargă desculți pentru a se bucura de beneficiile pentru sănătatea mintală pe care le oferă acest stil. Alți utilizatori ai platformelor de socializare spun că au observat beneficii pentru sănătate după ce au început să meargă desculți.

Să fii desculț este pur și simplu mai natural. Ajută la îmbunătățirea echilibrului și a coordonării și întărește mușchii din picioare. Picioarele noastre nu au fost făcute pentru a fi băgate în pantofi care le schimbă forma. Acest lucru ar trebui cu siguranță să fie mai acceptat din punct de vedere social", spune o altă utilizatoare care își învață și copii să meargă desculți, potrivit Yahoo Life.

Ce beneficii obții dacă mergi desculț

Mersul fără încălțări poate întări mușchii mici din picioare și ajută la stabilitatea generală, astfel a merge desculț nu este chiar o idee rea, susține Dr. Meghan Kelly, profesor asistent de chirurgie a piciorului și gleznei la Mount Sinai, potrivit sursei citate anterior.

Beneficii și riscuri ale mersului desculț - Foto Pexels

Întărirea degetelor de la picioare și lucrul asupra amplitudinii lor de mișcare poate avea efecte benefice asupra forței și echilibrului", spune ea.

Cu toate acestea, medicul nu recomanddă un stil de viață desculț, ci mai degrabă unele activități care sunt "cel mai bine făcute fără pantofi", cum ar fi yoga, Pilates și diverse forme de arte marțiale.

Nu cred că este necesar să purtați pantofi tot timpul.Activitățile cu impact redus pot fi tolerate bine desculț. ... Multe dintre aceste activități sunt excelente pentru a întări picioarele.”, adaugă experta.

Cel mai mare pericol al activităților promovate pe rețelele de sociale este reprezentat de mediul în care se merge fără încălțăminte.

Majoritatea acestor activități se desfășoară în interior, într-un mediu controlat, pentru a atenua riscul de infecție", spune Kelly.

În timp ce plimbatul prin magazine, pe străzi sau chiar în păduri și pe plaje poate favoriza apariția infecțiilor sau a ciupercilor. De aceea nu ar trebui să renunțăm la pantofi.

Riscuri ale trendului de pe Tik Tok

Infecțiile și rănile sunt cele mai mari pericole ale mersului desculț în exterior, spune medicul.

Rar se întâmplă în [un oraș] să nu vezi o pată maro pe trotuar, iar cantitatea mare de bacterii provenite din fecalele umane și animale, gunoiul etc. nu este ceva la care să vă expuneți pielea. În general, pielea noastră are rolul important de a ne proteja de infecții, dar dacă acest strat protector este compromis, de exemplu, prin călcarea pe sticlă sau pe o piatră și este înconjurat de o cantitate semnificativă de bacterii, poate duce la o infecție gravă la nivelul piciorului.", explică medicul.

De asemenea, vremea ar trebui luată în considerare dacă vrem să urmăm acest trend.

Am văzut arsuri semnificative și degerături la pacienți care nu purtau încălțăminte adecvată pe vreme foarte caldă sau foarte rece. În unele cazuri, acest lucru poate duce la amputarea degetelor de la picioare și chiar a întregului picior.", precizează specialista.

Încălțămintea de tip „barefoot”- o posibilă soluție?

Există pantofi „barefoot” care imită senzația de a fi desculț și reduc riscul de infecție. Însă Dr. Meghan Kelly, nu-i recomandă.

Nu oferă suficient sprijin pentru a alerga pe suprafețe dure, cum ar fi trotuarele sau drumurile de beton. Am constatat că pot duce la leziuni de stres la nivelul piciorului, cum ar fi metatarsalgia și fracturile de stres.", menționează medicul.

De altfel, trebuie să ținem cont că nu toate picioarele sunt la fel. Și ar trebui să consultăm un medic înainte de a ne apuca să mergem desculți pentru a ne rezolva problemele cu mersul.

„Dacă aveți arcade căzute sau platfus (picioare plate), efectuarea de activități cu picioarele goale poate duce la creșterea stresului în arcadă și de-a lungul tendoanelor din gleznă", indiferent de ce activitate este, spune medicul.

Un alt specialist, Austin Hall, podiatru și chirurg de picior și gleznă subliniază că nu ar trebui să renunțăm la încălțăminte deoarece aceasta are un impact asupra mersului unei persoane.

Pantofii de susținere ar trebui purtați ori de câte ori este posibil pentru a ajuta la prevenirea durerii și a anomaliilor în tot corpul. Ciclul de mers implică întregul corp și mai ales jumătatea inferioară. Purtarea unor pantofi adecvați și de susținere poate ajuta indirect la prevenirea durerii prin menținerea unui ciclu de mers normal.", a transmis Austin Hall.

Este important să ne amintim că, de multe ori, rețelele sociale sunt foarte nereglementate, iar conținutul postat este posibil să nu fi fost evaluat de profesioniști. În plus, informațiile pot fi ușor scoase din context. Atunci când aveți îndoieli, căutați un profesionist de încredere.", concluzionează Dr. Meghan Kelly.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?