Mesajul lui Dragnea din vacanță către UE

Mesajul lui Dragnea din vacanță către UE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a plecat ostentativ în vacanță, cu o săptămână înaintea evenimentului oficial de preluare a președinției UE de către România și urmează să revină în țară, după toate informațiile obținute de G4Media.ro , abia după data de 15 ianuarie, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă. Mesajul este cât se poate de clar: un spate întors Uniunii Europene, printr-un gest de sfidare fără precedent. Comportamentul său completează suita de gesturi și declarații anti-europene în crescendo din ultima perioadă, fuga de oficialii europeni fiind punctul culminant.

Cei de la Antena 3 au descris cel mai bine ce înseamnă pentru un lider politic absența de la un astfel de eveniment istoric: ”o uriașă eroare”, ”ultimul gest pe care-l va putea face”, ”cel mai jos punct în care a ajuns politica în România din 1990 încoace”. Sigur, nu s-au referit la Dragnea.

Cu aceste cuvinte l-au acuzat pe Klaus Iohannis că intenționează să boicoteze ceremonia, informație dată ca sigură. În final, singurul mare absent a fost liderul PSD, care l-a trimis în locul lui pe Iordache să cerșească puțin respect. Doar lui i se pot adresa azi reproșurile de mai sus.

Totuși, Dragnea a fost bine reprezentat. Doi condamnați de vază pentru corupție, Adrian Severin și Adrian Năstase, au stricat poza liderilor europeni cu prezența lor. Chiar dacă liderul PSD a lipsit, spiritul corupției politice a fost acolo, prezent.

Nu cred că liderii europeni ar fi putut evita întâlnirea cu președintele Camerei Deputaților, al treilea om în stat, în caz că Dragnea rămânea în țară. Până în ultimul moment, pe agenda președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a figurat o întâlnire cu liderul PSD.

Problema e că Dragnea nu mai vrea să audă de stat de drept, valori europene sau justiție independentă. Dimpotrivă, aceștia sunt marii lui adversari. Autoizolarea lui în UE îi va adânci frustrările și complexele. Se va radicaliza și mai mult după ce s-a proclamat singur inamicul Europei.

Să ne amintim că războiul lui cu lumea occidentală a început cu propria familie politică, evitând prezența la ultimele congrese importante ale socialiștilor europeni. Este însă un război nu doar cu Europa, ci și cu propriul popor.

Toate sondajele indică un suport masiv pentru UE, de peste 90 la sută, iar susținerea luptei anticorupție nu s-a diminuat semnificativ, cu toate încercările de demonizare a justiției. Ruptura de propriul popor nu-l va împiedica însă să continue încercarea de capturare totală a instituțiilor statului.

Ne aflăm azi în plină bătălie pentru preluarea controlului asupra Înaltei Curți și pentru anihilarea sistemului judiciar. Magistrații sunt hăituiți cu Inspecția Judiciară sau amenințați cu Secția specială. Dacă Dragnea și PSD reușesc capturarea statului, prin subordonarea instituțiilor – cheie din justiție și nu numai, pericolul alunecării într-un regim nedemocratic, chiar mai agresiv decât în Polonia sau Ungaria, este cât se poate de real.

Singurul motiv de optimism în acest moment ar fi că Dragnea nu se bazează pe o ideologie, ca Orban în Ungaria sau Kaczinsky în Polonia. Liderul PSD nu s-a înconjurat de true believeri și profesioniști, ci de oportuniști și incompetenți. Alegătorii săi nu luptă pentru o idee, cei mai mulți sunt de compătimit. Până și ultranaționalismul de care se agață acum ca înecatul de pai reprezintă un electorat de nișă, care nu-l poate salva pe termen lung.

Nici o autocrație sau dictatură nu poate rezista prea mult fără o bază ideologică. Doar aderența la un set de valori și de idei poate produce solidarizări și poate cimenta un regim politic. Or, acestea lipsesc cu desăvârșire în cazul PSD și Dragnea. E mai dificil să convingi publicul să accepte o țară condusă de infractori drept model de viitor.

Oricât s-ar strădui aliații lor mediatici să facă din apologia furtului o nouă religie, publicul va respinge tot mai violent această ofertă sinucigașă pentru orice națiune. Dar pericolul să ajungem un stat capturat de hoți există.

Prin urmare, să nu ne mirăm că președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a ținut la București o pledoarie impresionantă pentru statul de drept și valorile europene: ”Fac apel la români să apere libertatea, integritate, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Duckadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Vă asigur de tot sprijinul meu”.

Cum ar fi putut Liviu Dragnea să asiste la așa ceva?


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...