Mesajul lui Navalnîi la un an de la lansarea invaziei ruse din Ucraina: Înfrângerea Moscovei este inevitabilă

Mesajul lui Navalnîi la un an de la lansarea invaziei ruse din Ucraina: Înfrângerea Moscovei este inevitabilă

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat de peste doi ani în detenţie, a apreciat luni că regimul de la Moscova va fi înfrânt în războiul din Ucraina.

Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

„O înfrângere militară definitivă (a Rusiei lui Putin în Ucraina, n. red.) mai poate fi întârziată (doar) cu preţul vieţilor a sute de mii de mobilizaţi, însă, în final, ea este inevitabilă”, afirmă Navalnîi într-un mesaj publicat luni de echipa sa.

„Combinaţia dintre război de agresiune + corupţie + incompetenţă a generalilor + economie slabă + eroism şi mare motivare a celor care se apără nu poate duce decât la o înfrângere”, insistă opozantul rus.

În acest lung mesaj publicat cu patru zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse din Ucraina, Aleksei, care se opune regimului Putin, detaliază în 15 puncte opoziţia sa faţă de acest război, relatează AFP.

În opinia sa, „adevăratele motive” ale invaziei sunt dificultăţile politice şi economice din Rusia, precum şi dorinţa lui Vladimir Putin de a „păstra puterea cu orice preţ” şi de a lăsa ca moştenire istorică o imagine a sa de „Ţar Cuceritor”.

Potrivit lui Navalnîi, zeci de mii de ucraineni nevinovaţi au fost ucişi în acest război declanșat de Putin pe 24 februarie 2022.

De asemenea, opozantul rus cere conducerii de la Moscova să respecte frontierele cu Ucraina convenite în 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

„Ucraina trebuie lăsată liniştită şi să i se dea posibilitatea de a se dezvolta cum doreşte poporul său”, pledează el, îndemnând la retragerea trupelor ruse.

„Continuarea războiului înseamnă un strigăt de neputinţă, în timp ce oprirea lui înseamnă un gest puternic”, apreciază Navalnîi.

Opozantul se pronunță de asemenea asupra necesităţii, în momentul încheierii războiului, de a plăti compensaţii economice Ucraina şi de a ancheta, împreună cu instanţele internaţionale, asupra „crimelor de război” comise pe teritoriul țării vecine.

El susține totodată că majoritatea ruşilor nu au o „conştiinţă imperialistă” şi face un nou apel la „destructurarea regimului putinist”.

„Date fiind istoria şi tradiţiile noastre, noi (rușii, n. red.) trebuie să facem parte din Europa şi să urmăm o cale de dezvoltare europeană. Nu avem altă cale şi nu avem nevoie de o altă cale”, conchide Aleksei Navalnîi.

Opozantul rus a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea sa la Moscova din Germania, unde fusese tratat timp de câteva luni din cauza unei otrăviri în timpul unei deplasări în Siberia. Navalnîi este convins că a fost otrăvit la ordinul Kremlinului.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de escrocherie într-un dosar pe care el îl consideră fabricat din motive politice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?