Metrorex marchează sâmbătă 37 de ani de la punerea în exploatare a metroului

Metrorex marchează sâmbătă 37 de ani de la punerea în exploatare a metroului

Metrorex marchează sâmbătă 37 de ani de la punerea în exploatare a metroului bucureștean, primul tren de metrou plecând din Depoul Ciurel spre stația Semănătoarea (Petrache Poenaru) în luna noiembrie a anului 1979.

Potrivit Metrorex, punerea în exploatare a metroului — "experimental cu public" — avea loc după cinci ani de lucrări anevoioase.

În prezent, lungimea rețelei de metrou a municipiului București se întinde pe 69,25 kilometri, distribuiți pe patru linii magistrale și 51 de stații. Magistralele de metrou aflate în exploatare în prezent sunt M1 (Pantelimon — Nicolae Grigorescu — Eroilor — Gara de Nord — Piața Victoriei — Dristor), M2 (Berceni — Piața Unirii — Universitate — Piața Victoriei — Pipera), M3 (Preciziei — Lujerului — Eroilor — Nicolae Grigorescu — Anghel Saligny) și M4 (Gara de Nord 2 — Basarab — Grivița — Parc Bazilescu).

În construcție este Magistrala 5, cuprinsă între Râul Doamnei ? Hașdeu (Operă), primul tronson al acesteia având o lungime de 6,8 kilometri, pe parcursul cărora sunt prevăzute 10 stații.

De asemenea, se continuă lucrările de extindere a Magistralei 4, Tronson Gara de Nord — Străulești. Secțiunea Parc Bazilescu — Lac Străulești cu o lungime de 2,10 kilometri, 2 stații de metrou — Laminorului și Străulești, și un depou. În curs de realizare este și modernizarea instalațiilor pe Magistralele 1, 2, și 3, precum și modernizarea instalațiilor de control acces pentru 41 de stații.

Cele patru magistrale existente asigură transportul zilnic a peste 600.000 de călători. Potrivit datelor Metrorex, numărul călătorilor transportați cu metroul reprezintă aproximativ 20% din numărul total al celor ce utilizează mijloacele de transport în comun, în timp ce lungimea rețelei de metrou reprezintă circa 4 % din totalul rețelei de transport public a Municipiului București.

Călătorii sunt așteptați sâmbătă să descopere cum funcționează inima metroului, în intervalul orar 10:00 — 14:00, în stația de metrou Piața Unirii 1, în cadrul evenimentului Ziua Porților Deschise organizat de Metrorex la Dispeceratul Central. La eveniment participă și ministrul Transporturilor, Sorin Bușe.

AGERPRES — (AS — editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale